Vijf doden bij ongeluk op militaire site in Rusland

Entree van het militair terrein bij de plaats Nyonoksa in de regio Archangelsk in het noorden van Rusland.
REUTERS Entree van het militair terrein bij de plaats Nyonoksa in de regio Archangelsk in het noorden van Rusland.
Het mysterieuze ongeluk tijdens een test met een raketmotor in het noorden van Rusland heeft vijf werknemers van het Russische atoomconcern Rosatom en het ministerie van Defensie het leven gekost. Nog eens drie werknemers raakten gewond. Zij liepen onder meer brandwonden op en krijgen specialistische hulp.

“Specialisten van (het staatsbedrijf) Rosatom en het ministerie van Defensie zijn gestorven op een militair testterrein in de regio Archangelsk als gevolg van de ontploffing van een experimentele motor op vloeibare brandstof”, citeerde TASS een bron binnen Defensie.

Het ongeluk dateert van donderdag. Russische staatsmedia hadden aanvankelijk gemeld dat er brand was ontstaan aan boord van een schip in de haven van Severodvinsk. In die regio zijn nucleaire onderzeeërs gestationeerd. Het ministerie van Defensie zei toen dat twee mensen omkwamen en zes anderen gewond raakten bij de ontploffing van een straalmotor.

De gemeente Severodvinsk meldde na het incident dat kortstondig een verhoogd stralingsniveau is gemeten. Die verklaring werd later weer van de website gehaald. Volgens lokale media zijn inwoners in de tussentijd jodium gaan inslaan. Dat middel helpt tegen de opname van radioactieve straling door de schildklier. De havenautoriteiten hebben vanwege het incident een deel van de Witte Zee minimaal een maand gesloten voor de scheepvaart.

Twee andere incidenten 

Vorige maand nog maakte het Russische leger bekend dat 14 personen werden gedood tijdens een brand aan boord van een nucleaire onderzeeër in de Barentszzee. Bij een ander incident in een Russische legerfaciliteit in Siberië viel deze week minstens één dode toen er een brand uitbrak in een munitiedepot. Verschillende personen raakten daarbij ook gewond.

Archiefbeeld. De ontploffing is het tweede incident in minder dan een week. Maandag leidde een brand in een munitiedepot in Siberië al tot zware ontploffingen (foto).
AP Archiefbeeld. De ontploffing is het tweede incident in minder dan een week. Maandag leidde een brand in een munitiedepot in Siberië al tot zware ontploffingen (foto).1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Yves Steenssens

    Lijkt wel een paddenstoel zoals atoombom maar wel eentje van vuurzee - straling is er zeker vrijgekomen anders wordt er geen deel van Witte zee afgesloten -we kennen de Russen weer terug - de democratie heeft maar even geduurd met Jeltsin .