Vijf doden bij gevechten in Oekraïne ondanks staakt-het-vuren

Illustratiefoto: Oekraïense soldaat in de regio van de stad Donetsk.
Photo News Illustratiefoto: Oekraïense soldaat in de regio van de stad Donetsk.
In het oosten van Oekraïne zijn de voorbije 24 uur vijf doden, onder wie vier rebellen en één Oekraïense soldaat, gevallen bij gevechten tussen pro-Europese en pro-Russische separatisten. Dat melden de strijdende partijen zelf aan AFP.

De vier rebellen werden gisterenavond ten zuiden van Donetsk gedood door de Oekraïense strijdkrachten. Er vielen verder geen gewonden, meldt een vertegenwoordiger van de separatisten. Een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Defensie meldde vandaag daarnaast dat ook een militair gedood werd door artillerie van de separatisten.

Het gaat om de zwaarste balans sinds eind december 2018 een staakt-het-vuren van kracht ging. 

Burgeroorlog

Al vijf jaar woedt een burgeroorlog in het oosten van Oekraïne. Die oorlog tussen pro-Europese en pro-Russische separatisten brak uit na de annexatie van het schiereiland Krim door Rusland. Daarbij vielen tot nog toe bijna 13.000 doden.

De Europese Unie beschouwt de annexatie van de Krim als een schending van het internationale recht. Brussel hamert op de territoriale integriteit van Oekraïne.

Bekijk ook:
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Herman Van Arendonk

    De term "pro-Europese separatisten" is volgens mij ongelukkig gekozen. Er is ginds een oorlog gaande tussen de Oekraine en pro-Russische separatisten. Pro-Europese Ukrainers willen zich helemaal niet afscheiden, dus zijn het geen separatisten.