Vijf Catalanen mogen in gevangenis worden beëdigd als parlementariër

De naar ons land gevluchte Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont (links, boventste rij) met de vijf gevangen verkozenen: Oriol Junqueras, Josep Rull. Tweede rij (vlnr): Raül Romeva, Jordi Sànchez en Jordi Turull.
EPA De naar ons land gevluchte Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont (links, boventste rij) met de vijf gevangen verkozenen: Oriol Junqueras, Josep Rull. Tweede rij (vlnr): Raül Romeva, Jordi Sànchez en Jordi Turull.
Het Spaanse hooggerechtshof heeft vandaag toegestaan dat vijf Catalaanse separatisten in de gevangenis worden beëdigd als parlementariër. Daarbij is aangetekend dat ze niet vrijkomen of politieke onschendbaarheid krijgen zolang de rechtszaken over hun rol bij de onafhankelijkheidsverklaring niet zijn afgerond.

Bij de algemene verkiezingen op 28 april veroverden Oriol Junqueras, oud-vicepremier van de regio Catalonië, Josep Rull, Jordi Turull en Jordi Sànchez een zetel in het Spaanse lagerhuis, het Congres van Afgevaardigden. Raül Romeva werd gekozen als senator.

De Catalaanse regering riep eind 2017 even de onafhankelijkheid uit nadat een referendum daarover door de Spaanse rechter illegaal was verklaard. De kwestie kreeg in de aanloop naar de verkiezingen weer veel aandacht omdat regionale partijen die afscheiding nastreven de Spaanse premier Pedro Sánchez kunnen steunen bij de vorming van een nieuw kabinet.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christine Laevers

    Niet te geloven! Die mensen hoorden nooit thuis in de gevangenis!

  • Victor Munster

    Gaan ze dan ook mogen hun mandaat uitoefenen vanuit de gevangenis? Belachelijke rechters ginder in Spanje. Parlementaire onschendbaarheid niet toegestaan, pfff, wat hebben die rechters daarover te oordelen? Dat is een prerogatief van het parlement om al dan niet hun onschendbaarheid op te heffen. Scheiding van machten weetjewel.