Vijf blauwhelmen gedood bij hinderlaag in centrum van Mali

REUTERS
Bij een hinderlaag in het centrum van Mali zijn vandaag vijf VN-blauwhelmen om het leven gekomen. Dat zegt de VN-missie in Mali (Minusma), die spreekt van een "terroristische aanslag".

De aanval gebeurde om 11 uur plaatselijke tijd 30 kilometer ten westen van de stad Sévaré, in de regio Mopti. Doelwit was een konvooi van de troepen van Minusma. "Volgens de eerste berichten kwamen 5 blauwhelmen om. Een andere raakte zwaargewond", klinkt het in een persbericht.

"Ik veroordeel deze verwerpelijke misdaad met kracht", zei Mahamat Saleh Annadif, speciaal gezant van de secretaris-generaal van de VN en hoofd van Minusma. "Dit komt bij alle andere terroristische daden die onze vredessoldaten tot doelwit hadden en die misdaden tegen de mensheid zijn naar het internationaal recht."

De VN gaf geen info over de nationaliteit van de slachtoffers. Maar een Malinese bron bij de politie zei eerder dat minstens vier Togolese blauwhelmen om het leven kwamen. Het was de eerste keer dat blauwhelmen van Minusma gedood worden in het centrum van Mali.

Het noorden van het land viel in maart-april 2012 ten prooi aan jihadistische groeperingen gelieerd aan al-Qaida, nadat het leger een nederlaag had geleden tegenover een rebellie van voornamelijk Toearegs. Eerst hadden ze een bondgenootschap met die groepen, daarna werden ze uitgesloten. Een internationale coalitie, gelanceerd in januari 2013 op initiatief van Frankrijk, slaagde erin groeperingen grotendeels te verdrijven. Toch zijn hele regio's nog steeds niet onder controle.