Vijf Afrikaanse landen verklaren de oorlog aan Boko Haram

GETTY
Vijf Afrikaanse staatshoofden hebben elkaar zaterdag in Parijs ontmoet, in het bijzijn van de Franse president François Hollande. Ze hebben er zich achter een regionaal actieplan geschaard om te strijden tegen de gewapende islamistische groepering Boko Haram, die een "grote bedreiging" vormt voor Afrika.

"We zijn hier om de oorlog te verklaren aan Boko Haram", vatte de Kameroense president Paul Biya tijdens een persconferentie de ontmoeting samen.

Het plan voorziet in "de coördinatie van inlichtingen, informatieuitwisseling, centraal beheer van de middelen, grensbewaking, een militaire aanwezigheid rond het Tsjaadmeer en een interventiemacht in geval van gevaar", zei Hollande. "Frankrijk moet geen troepen inzetten: die zijn al aanwezig in de ruime regio."

"Volledig toegewijd de meisjes terug te vinden"
Zijn Nigeriaanse ambtgenoot Goodluck Jonathan, bekritiseerd voor zijn trage reactie na de ontvoering van goed 200 schoolmeisjes uit een school een maand geleden, zei in Parijs "volledig toegewijd" te zijn om de meisjes terug te vinden "waar ze ook zijn".

De Tsjadische president Idriss Deby beklemtoonde "de vastberadenheid om de terroristen aan te pakken die de regio verzieken". Zijn collega uit Benin, Thomas Boni Yayi, had het dan weer over "religieuze onverdraagzaamheid", die geen plaats heeft in Afrika. Behalve die landen was de president van Niger ook in Parijs.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Europese Unie waren eveneens vertegenwoordigd in Parijs.