Exclusief voor abonnees

Vijand van sneeuw: sneeuwkanonnen zorgen voor winterpret, maar dragen ook bij tot de opwarming

Waarom skiën opnieuw een elitesport geworden is

Sneeuw wordt almaar zeldzamer, ook in het Franse wintersportdorp Saisies.
Jean-Pierre Clatot/AFP Sneeuw wordt almaar zeldzamer, ook in het Franse wintersportdorp Saisies.
Het sneeuwseizoen duurt nu twee maanden korter dan in 1970. Met dank aan de opwarming. Skioorden proberen hun pistes te redden met kunstsneeuw, maar dat kost heel veel energie en draagt zo bij aan die opwarming. Wie nog wil skiën, moet het hogerop zoeken en dieper in de buidel tasten.

 Van een afstand zie je het verschil nauwelijks. Maar de gletsjer afzakkend verdwijnen je voeten ’s zomers plots niet meer in knisperende sneeuw, ze stappen over een wit viltachtig doek. Het laagste deel van de Oostenrijkse Schaufelferner, een gletsjer in het Oostenrijkse Stubaidal, was in de zomermaanden stevig ingepakt. Het doek beschermt de kostbare sneeuw tegen de zon, zo blijft er meer over voor het volgende skiseizoen. Een bittere noodzaak, want sneeuw is steeds zeldzamer, ook in de hoge Alpen.

Je hebt 8% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Willy De Gieter

    €2800 voor een week skiën? Waar vind je dat nog de dag van vandaag?

  • Dirk Dierckx

    Sneeuwseizoen is zeker niet korter, vorig jaar lag er midden november al twee meter sneeuw boven 2000m, nu is het minder maar dat was in 1970 evenzo. We zijn verschillende jaren toegekomen in een groen Oostenrijk en rond Kerstmis begon het dan te sneeuwen, elk jaar is anders.

  • Gerd Peeters

    Jongens, stop nu toch eens met die belachelijke opwarming, precies of de mens heeft iets te zeggen over het verloop van onze planeet.