Vietnam wil Westerse gevechtsvliegtuigen als afschrikmiddel tegen China

Vietnamese soldaten vormen een erehaag voor het bezoek van de Amerikaanse defensieminister Ash Carter.
AFP Vietnamese soldaten vormen een erehaag voor het bezoek van de Amerikaanse defensieminister Ash Carter.
Vietnam onderhandelt met Europese en Amerikaanse leveranciers voor de aankoop van gevechtsvliegtuigen, maritieme patrouillevliegtuigen en ongewapende drones. De uitbouw van het Vietnamese legerarsenaal is bedoeld uit voorzorg tegen de toenemende Chinese manoeuvres in betwiste wateren.

Vietnam heeft al drie Russische aanvalsduikboten gekocht en heeft er nog drie besteld als onderdeel van een deal die het land sloot in 2009 ter waarde van 2,6 miljard dollar (2,3 miljard euro). Als Vietnam nu ook zijn luchtmacht een stevige upgrade geeft, beschikt het land over een van de meest performante legers in het zuidoosten van Azië.

Vietnam zou praten met de Zweedse defensieleverancier Saab, het Europese consortium Eurofighter, de defensieafdeling van Airbus en de Amerikaanse bedrijven Lockheed Martin en Boeing, dat meldt Business Insider UK op gezag van bronnen binnen de industrie. Volgens een van de bronnen zou Hanoi meer dan 100 verouderde Russische MiG-21 gevechtsvliegtuigen willen vervangen en tegelijk zijn afhankelijkheid van Russisch wapentuig verminderen.

Te dominante rol van China

De Amerikaanse defensieminister Ash Carter beloofde Vietnam afgelopen weekend 18 miljoen dollar (16 miljoen euro) voor de bouw van patrouilleboten. In oktober versoepelden de VS het embargo op de verkoop van dodelijke wapens aan Vietnam.

Ondanks de verbeterde relaties tussen Vietnam en de VS, die tussen 1955 en 1975 betrokken raakten in de strijd tussen het communistische noorden en het westersgezinde zuiden, verwachten sommige analisten niet dat Vietnam voor een Amerikaanse wapenleverancier zal kiezen. Zweden zou volgens hen de beste kans maken. "Er bestaat geen ideologisch vooroordeel tussen Vietnam en Zweden", stelt Tim Huxley van het internationaal instituut voor strategische studies in Azië.

Hoewel Vietnam en China allebei geregeerd worden door communistische partijen en beide landen er lucratieve handelsrelaties op nahouden, groeit in Vietnam de angst voor een te dominante Chinese rol in de regio. Vorig jaar reageerde de Vietnamese regering woest op een Chinees boorplatform in wateren die Vietnam als zijn territorium beschouwt. China claimt echter bijna de volledige Zuid-Chinese Zee.