Vietnam wil dat China raketten weghaalt uit de Zuid-Chinese Zee

De Chinezen claimen Mischief Reef in de Spratly-eilanden in de Zuid-Chinese Zee.
AP De Chinezen claimen Mischief Reef in de Spratly-eilanden in de Zuid-Chinese Zee.
Vietnam heeft China aangespoord zijn raketten weg te halen van de omstreden eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Hanoi reageerde vanavond met een overeenkomstige verklaring op een bericht van de Amerikaanse zender CNBC. 

Volgens CNBC zou China de voorbije 30 dagen raketsystemen ontplooid hebben op de kunstmatig uitgebreide riffen Fiery Cross, Subi en Mischief ten westen van de Filipijnen. De riffen behoren tot de Spratly-eilanden, die geheel of gedeeltelijk door verschillende landen, waaronder ook Vietnam en de Filipijnen, geclaimd worden.

Als grootste land in de regio moet China zijn verantwoordelijkheid tonen in het behoud van de vrede en de stabiliteit, klinkt het onder andere bij Vietnam. De Verenigde Staten en oeverstaten, die eveneens aanspraak maken op eilanden in de strategisch belangrijke zee, beschuldigen China van een toenemende militarisering van de regio. 

De regering in Peking claimt 80 procent van het 3,5 miljoen vierkante meter grote grondstofrijke gebied tussen China, Vietnam, Maleisië en de Filipijnen, waar belangrijke scheepvaartroutes liggen. Het internationaal gerechtshof in Den Haag had in 2016 deze claims naar de prullenmand verwezen. China negeert het vonnis en betonneert zijn aanspraken met de constructie van militaire faciliteiten.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • walter vermeulen

  china is het gevaarlijkste land.op.aarde en wil de gehele chinese.zee met flipijnen erbij als us daar nietzou zijn was het al gebeurd men is verplicht de chinezen van de eilanden te vegen nu het nog kan binnen 10 jaar word dit grote oorlog

 • Jiwanjyot Singh

  Hier moet de US military eens langskomen

 • marc de Volder

  Uiteindelijk komt er toch oorlog want de mensheid is getikt. En dan schrijven ze weer onnozele zinnen als "dat zijn geen mensen maar beesten/dieren".

 • Rudy Van Schelvergem

  Dit is al zeer lang bezig Ingrit. De Chinezen eisen niet alleen daar eilanden op die niet van hun zijn.

 • Frans Peeters

  Toeval? voor die nog geen oorlog meegemaakt heeft, we komen steeds dichter