Vietnam kiest vandaag een nieuw parlement

REUTERS
Een dag voor de aankomst van de Amerikaanse president Barack Obama zijn vanochtend lokale tijd de stembussen geopend in Vietnam. Voor de parlementsverkiezingen in de eenpartijstaat mochten zich echter enkel leden van de Communistische Partij kandidaat stellen en een handvol onafhankelijken, die werden goedgekeurd door die partij.

De onafhankelijken hebben een duidelijke minderheid in het parlement: momenteel zijn slechts 42 van de 500 leden van het parlement niet verbonden aan de Communistische Partij.

De meeste onafhankelijke kandidaten worden bovendien geselecteerd door staatsinstellingen, al proberen sommige kandidaten zichzelf te nomineren door handtekeningen te verzamelen of nadat ze de zege kregen van het Vaderland Front, dat is verbonden aan de partij. Van de 162 mensen die zichzelf nomineerden, werden er slechts 11 goedgekeurd dit jaar. Dat is het laagste aantal sinds 1997.

Formaliteit
Volgens Nguyen Minh Thuyet, de vorige vicevoorzitter van de cultuur- en onderwijscommissie van het parlement, is de verkiezing een formaliteit. "Er zijn geen verkiezingscampagnes en de competitie is slechts formalistisch. Kiezers weten maar weinig over de kandidaten, en slechts enkele kiezers kunnen de kandidaten ontmoeten", klinkt het.

Verwacht wordt dat 69 miljoen van de 95 miljoen inwoners hun stem zullen uitbrengen. In 2011 bracht 90 procent van de stemgerechtenden zijn stem uit. De resultaten van de verkiezing worden verwacht op 11 juni, in juli legt het nieuwe parlement, dat voor vijf jaar verkozen wordt, de eed af.

Dissidenten in de cel
In Vietnam mag de suprematie van de Communistische Partij niet in vraag gesteld worden. Talrijke dissidenten zitten in er in de cel. Gisteren raakte nog bekend dat, enkele dagen voor het driedaagse bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan het land, een prominente criticus van het regime uit de gevangenis werd vrijgelaten.

De katholieke priester Nguyen Van Ly werd in 2007 opgesloten wegens propaganda tegen de communistische staat. Activisten hebben Obama opgeroepen om van de mensenrechten een centraal thema te maken tijdens zijn bezoek, dat maandag van start gaat. Human Rights Watch vraagt specifiek dat de president vrije verkiezingen eist.