Vierhonderd priesterwijdingen in de VS

UNKNOWN
Dit jaar worden in de Verenigde Staten 440 mannen priester gewijd in de rooms-katholieke kerk. Dit meldt het christelijk opinieweekblad Tertio.

Elk jaar wijdt de katholieke kerk in de VS een kleine vijfhonderd nieuwe priesters. Dit jaar zijn het er 440. Dat is minder dan de helft van het naoorlogse record van 1965, toen er 994 nieuwe priesters bijkwamen. In totaal zijn er in de VS meer dan 40.000 priesters werkzaam, al neemt hun aantal gestaag af. De meeste wijdelingen van het jaar 2010 (92 procent) hadden een of andere vorm van voltijdse werkervaring achter de rug vooraleer ze naar het seminarie gingen. De meesten stonden in het onderwijs. Drie op de vijf maakten een vierjarige universitaire opleiding op bachelorniveau af, een op de vijf haalde ook een master of een doctoraat.
 
31 procent van buiten VS
Het valt op dat bijna een derde (31 procent) geboren is buiten de VS. Ze komen uit Mexico, Colombia, de Filippijnen, Polen en Vietnam. Dat is een trend: de jongste tien jaar is telkens twintig tot dertig procent van de diocesane priesterkandidaten niet in de VS geboren. De gemiddelde leeftijd van de wijdelingen is 37. Meer dan de helft (56 procent) is tussen 25 en 34. Dat komt overeen met de gemiddelden van de afgelopen jaren. Elf waren 65 of ouder. (belga/kh)