Vierde proces tegen de Egyptische ex-president Morsi

AP
Het Egyptische gerecht heeft vandaag aangekondigd dat op 15 februari een vierde proces start tegen de in juli 2013 afgezette president Mohammed Morsi. Hij wordt beschuldigd van "verraad" en "spionage" voor Qatar.

Morsi werd op 3 juli 2013 op bevel van toenmalig legerleider en huidig president Abdel-Fattah al-Sissi afgezet en opgepakt. In drie andere processen, voor moord op betogers, spionage en ontsnapping uit de gevangenis riskeert Morsi al de doodstraf. In het nieuwe proces loopt Morsi opnieuw kans op de doodstraf. Reden voor dat proces is het doorspelen, als president, van "geheime documenten" aan de Qatarese inlichtingendiensten en aan de nieuwszender al-Jazeera.

Qatar heeft de Moslimbroederschap, waarvan ook Morsi lid is, altijd ondersteund. In december 2013 werd de organisatie als een "terreurorganisatie" bestempeld. Sinds Sissi in mei vorig jaar tot president verkozen werd, na alle tegenstand monddood gemaakt te hebben, is de repressie van de Moslimbroederschap in Egypte niet meer gestopt.

Vandaag heeft een Egyptische rechtbank ook nog 183 beschuldigden in beroep tot de doodstraf veroordeeld. Zij werden allen schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de dood door ophanging van elf politieagenten tijdens "islamistisch oproer" in de stad Kerdessa, nabij Caïro, in augustus 2013.