Vierde Fransman krijgt doodstraf in Irak wegens lidmaatschap van IS

Franse verdachten wachten in de rechtbank van Bagdad vooraleer ze hun straf te horen krijgen.
AP Franse verdachten wachten in de rechtbank van Bagdad vooraleer ze hun straf te horen krijgen.
Een rechtbank in Bagdad heeft een vierde Fransman, Mustapha Merzoughi, ter dood veroordeeld voor betrokkenheid bij de jihadistische groep Islamitische Staat (IS), zo heeft een magistraat van het gerecht gemeld. De man zou via België naar Syrië gereisd zijn om een religieuze en militaire training in Aleppo te volgen.

"De bewijzen en getuigenissen tonen wel degelijk aan dat Merzoughi bij IS hoorde, en dat hij voor de militaire tak van de organisatie heeft gewerkt", heeft rechter Ahmed Mohamed Ali maandag gezegd.
Ter zitting ontkende Merzoughi zijn betrokkenheid bij misdaden en moorden. “Ik ben enkel schuldig aan het vertrek naar Syrië. Ik wil om vergiffenis vragen aan het Iraakse en Syrische volk, aan Frankrijk en aan de families van de slachtoffers”, aldus Merzoughi.

De man woonde in het Franse Toulouse voordat hij via België naar Marokko reisde, en van daaruit naar Syrië om een religieuze en militaire opleiding te volgen in Aleppo, in het noorden van Syrië.

AP

Zondag werden drie andere Fransen ter dood veroordeeld voor hun lidmaatschap van IS. Dat is de eerste keer dat Franse burgers een dergelijke straf kregen. Parijs reageerde dat het de "noodzakelijke stappen" heeft genomen om de Iraakse autoriteiten te herinneren aan de principiële tegenstand van Frankrijk tegenover de doodstraf. 

Bekijk ook:

Khadija’s man werd vermoord door undercover IS-militanten.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gerd Peeters

    Geen medelijden mee, als men in zo'n landen zoiets doet, dan weet je wat de gevolgen kunnen zijn.

  • DAVID VAN LAER

    Het is niet omdat men de nationaliteit bezit van een land dat u niet onderhevig bent aan de rechtspraak van een andere natie waar u de daden heeft gepleegd. Als de doodstraf het gevolg daarvan is kan men slechts zich zelf verwijten, en moet men zich niet gaan beroepen op zijn nationaliteit van (zogezegde) Westerling dat recht heb je verspeeld door de gepleegde strafbare feiten.