Vier weken oude baby sterft nadat dronken moeder op hem in slaap valt: “Vreselijk geval van egoïsme”

Illustratiebeeld - Het baby'tje op de foto is niet het slachtoffer.
Shutterstock Illustratiebeeld - Het baby'tje op de foto is niet het slachtoffer.
De 26-jarige Britse Marina Tilby is in de gevangenis beland wegens verwaarlozing van haar eigen kind. De vrouw was zo dronken dat ze niet meer besefte dat haar vier weken oude baby met spoed naar het ziekenhuis was gebracht, nadat ze op hem in slaap was gevallen.

De vrouw had haar zoontje, Darian, meegenomen toen ze in het Britse New Quay samen met haar zus Lucy Williamson iets ging drinken in een nachtclub. Daar zou ze verschillende biertjes gedronken hebben. Later op de avond nam ze hem mee naar een caravan samen met drie mannen die ze hadden leren kennen, waar ze nog wijn en gin dronken. Rond half vier ‘s nachts viel de vrouw in slaap. In de vroege uurtjes vond Lucy de baby, die nog maar een maand oud was, terug met zijn moeder bovenop hem. Hij reageerde niet meer en had bloed in zijn mond. De zaak dateert van eind maart 2017, maar kwam nu pas voor het gerecht. 

Doodsoorzaak

De strafrechter van Swansea kreeg te horen dat Tilby zo dronken was dat het een uur en een kwartier duurde voordat haar zus haar wakker kreeg. In tussentijd was haar baby al met spoed naar het Bronglais Hospital in Aberystwyth gebracht, met bloed in zijn mond. Ondanks alle inspanningen van een team van kinderartsen stierf het baby’tje later op de dag.

De rechter, Paul Thomas, zei dat ze haar plicht als moeder “genegeerd” had, door extreem dronken te worden.
 Volgens de openbare aanklager, Catherine Richards, kreeg Darian een hartaanval nadat zijn moeder op hem in slaap was gevallen, maar er kon niet bewezen worden dat het feit dat de moeder bovenop de baby rolde iets te maken zou hebben met zijn dood. Een autopsie kon geen definitieve doodsoorzaak geven.

Dyfed Thomas, die Tilby verdedigde, zei dat de vrouw sinds het incident duidelijk kampt met een depressie. “Ze zal het zichzelf nooit vergeven. Het verdriet voor het verlies van haar zoon zal ze voor de rest van haar dagen met zich meedragen” aldus de man. Op het moment van de feiten zou de vrouw niet meer samen zijn geweest met de vader van hun kindje.

Natuurlijk instinct

De rechter voegde daar wel aan toe dat hij zich niet echt op zijn gemak voelde om de vrouw te beschuldigen van opzettelijke verwaarlozing, door het gebrek aan een definitieve doodsoorzaak.

Hij noemde het incident een “vreselijk geval van egoïsme van de moeder”. Hij voegde daaraan toe dat het “de verantwoordelijkheid, de plicht en het natuurlijk instinct is van een moeder om de zorg en veiligheid van een vier weken oude baby boven alles te stellen”.

“Je hebt die taak volledig genegeerd, zodat je je tijdens een avondje uit extreem kon bezatten. Je was zo dronken dat je in een diepe slaap terechtkwam, bovenop je baby. Op een gegeven moment bewoog hij niet meer en hij had bloed in zijn mond.Maar dat besefte je niet, omdat je zo dronken was”, besloot de rechter. Tilby kreeg een gevangenisstraf van twee jaar en vier maanden toegewezen.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fanny Heyste

  Da's niet normaal. Onbegrijpelijk!

 • Jos Vaneerdewegh

  Ik kan er met mijn vestand niet meer bij; Die ouders van tegenwoordig??

 • Ibn Marouf

  Mocht gerust wat meer zijn.

 • Nicolas Van Hoecke

  Al gewoon het feit dat ze de baby meeneemt om zich te gaan bezatten en nog eens meeneemt naar 3 onbekende mannen zegt al genoeg. Zeer lage straf.

 • andré joye

  En wat al het resultaat zijn na 2 jaar en 4 maanden gevangenis?Zal ze daardoor een betere moeder geworden zijn???Beter zou zijn om zo'n mensen te helpen minder te drinken en verantwoordelijkheidsgevoel aan te leren.Het kind(jammerlijk genoeg door zo'n oorzaak overleden)komt toch niet meer terug.Beter haar toekomst aan te pakken dan in de gevangenis te stoppen.