Vier verstekelingen in koelwagen in Rotterdam aangetroffen na tip uit België

De politie doet onderzoek op het parkeerterrein.
MediaTV De politie doet onderzoek op het parkeerterrein.
In een koelwagen op een parkeerterrein op de Noorderhelling in Rotterdam-Zuid zijn vier verstekelingen aangetroffen. De chauffeur van de koelwagen en de verstekelingen zijn aangehouden. Ze zijn tussen de 17 en 31 jaar en komen uit Irak en Iran. De vier zijn goed aanspreekbaar en niet gewond. Ze zijn opgevangen door het ambulancepersoneel. 

De vier personen worden overgedragen aan de vreemdelingenpolitie voor verhoor.  Volgens een politie-woordvoerder kwam de koelauto in beeld door een tip uit België. De politie zette vervolgens de wagen stil op het parkeerterrein en ontdekte de vier mensen. 

De vrachtwagen is inmiddels uitgebreid doorzocht, maar er zijn geen verdachte zaken meer aangetroffen. In de koelwagen werden kroppen sla vervoerd. De 61-jarige chauffeur heeft de Spaanse nationaliteit.

Het is niet de eerste dat de politie verstekelingen vindt in een koelwagen. Op 19 november kon op het nippertje een ramp worden voorkomen. De bemanning van een vrachtferry vond net na vertrek voor de oversteek van Vlaardingen naar het Engelse Felixstowe, 25 vluchtelingen (waaronder zes minderjarigen) in een koelwagen. Het schip keerde terug, twee verstekelingen moesten naar het ziekenhuis. De chauffeur is ook aangehouden.

Vietnam 

De Nederlandse politie ontdekte op 7 augustus in Hoek van Holland 21 verstekelingen in een koelwagen, vermoedelijk uit Vietnam. In de groep bevonden zich ook kinderen. Ze bleken in goede gezondheid. Twee weken eerder werden in Hoek van Holland ook al vijftien Vietnamezen gevonden die illegaal de oversteek naar Engeland wilden maken in een koelwagen.

In oktober vond de Britse politie 39 migranten dood in een koelwagen in Essex. Zij zaten al opgesloten toen de vrachtwagen aan de Belgische kust arriveerde voor de oversteek naar Engeland. De acht vrouwen en 31 mannen, onder wie een tiener, zaten zeker tien uur opgesloten bij een temperatuur van min 25 graden nadat de koelwagen in Zeebrugge was aangekomen. Sindsdien zijn veertien mensen gearresteerd in verband met deze zaak, waarvan tien in Vietnam. Alle slachtoffers hadden de Vietnamese nationaliteit.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Joris De Crom

    Joris De Crom Blijkbaar hebben de mensen smokkelaars, een nieuwe taxi gevonden, wel een beetje fris. Maar een koelwagen is minder goed of niet te schannen. Misschien een CO² alarm te plaatsen of een meeting dat de samenstelling van de lucht meet om te zien dat er geen levend wezen aan boord is. In dien mogelijk als het om een container gaat anders te laden dat hij niet te openen is om de vracht wagen.