Vier verdachten aangeklaagd voor poging doodslag na in brand steken van politieauto

AP
Vier verdachten zijn in beschuldiging gesteld voor een poging tot doodslag na de aanval op en vervolgens het in brand steken van een politievoertuig waarin zich nog twee agenten bevonden, meldt het parket. De feiten deden zich voor op de Parijse Place de la République tijdens de protesten, woensdag, in de rand van een verboden betoging tegen politiegeweld.

De vier mannen, tussen 18 en 32 jaar, komen uit de antifascistische beweging en zijn onder meer nog in beschuldiging gesteld voor bendegeweld met een wapen op een drager van het openbaar gezag en vernieling van goederen. In afwachting van een volgende zitting, die binnen de vier dagen moet plaatsvinden, is het viertal opgesloten.

Tijdens de betoging van woensdag werden ruim 300 tegenbetogers door de ordediensten van het plein verdreven. Op het plein betoogden de politievakbonden tegen het geweld tegen de politie. De afgelopen twee maanden kwam het bij de betogingen tegen de nieuwe arbeidswet regelmatig tot geweld. Een honderdtal tegenbetogers bevond zich een paar straten van het plein toen ze het politievoertuig opmerkten. Enkelen onder hen zijn met ijzeren staven op het voertuig beginnen slaan en gooiden vervolgens een molotovcocktail door de verbrijzelde achterruit. Twee agenten raakten lichtgewond, het voertuig brandde volledig uit.