Vier toeristen in Maleisische cel na naakfoto's op berg

Facebook
Een Maleisische rechtbank heeft de aanhouding bevolen van vier toeristen, twee Canadese zussen, een Britse en een Nederlander, die enkele dagen voor een dodelijke aardbeving uit de kleren gingen op een heilige berg in Borneo. De leden van een plaatselijke stam geloven dat de aardbeving van vrijdag, waarbij 18 mensen omkwamen, een wraak is van de geesten van de Kinabaluberg na de heiligschennis door de toeristen.

Op de sociale media doet een foto de ronde met daarop tien naakte toeristen op een van de hoogste toppen van de Zuidoost-Azië. De foto zou genomen zijn ondanks het protest van hun gids. Die zou hun gewaarschuwd hebben, maar de toeristen zouden geantwoord hebben: "Loop naar de hel".

Openbare overlast
"De vier zijn dinsdag opgepakt", aldus Jalaluddin Abdul Rahman, politiecommissaris in de deelstaat Sabah (Borneo). "De verdachten zullen beschuldigd worden van openbare overlast." Ze riskeren tot drie maanden gevangenis of een straf, of allebei.

De minister van Toerisme van Sabah, Masidi Manjun, gaf aan dat procedures zijn opgestart tegen de buitenlanders, die vier dagen vastgehouden zullen blijven.

De zes andere toeristen worden, volgens de politie, nog altijd gezocht.

De 23-jarige Dylan uit het Nederlandse Ankeveen is een van de vier aangehouden buitenlanders. Hij meldde zich bij de politie, nadat een Britse toeriste door Maleisische agenten was opgepakt. "In het politiebureau is hij gearresteerd. Het was beter dat hij zichzelf meldde want wat zij gedaan hebben is duidelijk. Het is hier overal in het nieuws," zegt zijn Maleisische advocaat Ronny Sham. "En foto's staan overal op sociale media."

Erg geschrokken
Dylan is erg geschrokken, maar stelt het naar de omstandigheden goed, zegt Sham. De Nederlander zit gescheiden van de andere drie opgepakte leden van de groep. Volgens de advocaat wordt zaterdag op maandag besloten wat er verder met de 'naaktmodellen' op de berg gaat gebeuren.

De Kinabalu maakt deel uit van het Unesco-werelderfgoed, is zeer geliefd bij bergbeklimmers, maar is voor de Kadazan Dusun-stam een heilige plek. Ze menen dat het een rustplaats is voor de geesten.

De aardbeving van vorige vrijdag, waarbij 18 mensen het leven lieten, was een van de hevigste van de afgelopen decennia in Maleisië.

Facebook