Vier Thaise voetballertjes "in perfecte gezondheid" gered, reddingsactie opgeschort tot morgen door zuurstofgebrek

AFP
Vanmorgen klonk het nog dat het mogelijk dagen zou duren vooraleer de twaalf gestrande Thaise voetballertjes en hun coach uit hun hachelijke situatie bevrijd zouden kunnen worden. Maar kort na de middag Belgische tijd kwam het verlossende nieuws: de eerste twee jongens hebben na weken opnieuw het daglicht gezien. Al snel volgden nog twee andere voetballertjes. Morgen gaat de operatie verder. Ondertussen is het wel weer beginnen regenen. 

Meer dan twee weken al zitten de voetballertjes met hun coach vast in de Thaise grot, nadat het water plots fel was beginnen stijgen nadat ze naar binnen waren gegaan.

De reddingsactie ging vanmorgen om 5 uur onze tijd (10 uur lokale tijd) van start. Tien duikers trokken het grottenstelsel in om de jongens te bevrijden. Eerst zou dat een voor een gebeuren, later kwamen berichten dat ze in groepjes van vier de kilometerslange grot zouden verlaten. Volgens de Belgische duikers Ben Reymenants die ter plaatse is, was de grootste vrees van de duikers dat er water in de reddingsmaskers van de jongetjes zou komen.

Photo News

Per twee

Vanmorgen werd er nog van uitgegaan dat de eerste jongens rond 16 uur Belgische tijd naar buiten zouden kunnen komen. Maar al kort na de middag kwam het verlossende bericht dat twee jongens de grot hebben verlaten. Ze werden eerst onderzocht in het veldhospitaal naast de grotingang, en daarna met ambulances naar helikopters gebracht. Die vlogen hen dan over naar een ziekenhuis bijna 100 kilometer verderop. 

Even later liepen verschillende berichten binnen dat nog eens vier jongens onderweg waren naar de uitgang. Om 16 uur onze tijd meldde de gouverneur van de regio op een persconferentie dat vandaag uiteindelijk vier jongens zijn bevrijd. "We waren vandaag sneller dan we verwacht hadden", zo zei provinciegouverneur Narongsak Osotthanakorn.

Een van de helikopters met vermoedelijk een van de jongens aan boord verliet het gebied rond de grot.
REUTERS Een van de helikopters met vermoedelijk een van de jongens aan boord verliet het gebied rond de grot.

Morgen verder door zuurstofgebrek

Drie jongens werden per helikopter naar een ziekenhuis gebracht, de vierde in een ambulance, zei Narongsak, die de leiding heeft over de reddingsoperatie. Thaise reporters juichten toen de gouverneur meldde dat de vier met succes uit de grot waren gehaald, waarin ze zestien dagen lang vastzaten.

Negen jongens zitten nog 4 kilometer ver in de grot, aldus de gouverneur. Daarmee sprak hij een eerder officieel bericht dat zes jongens uit de grot gered waren.

Morgen gaat de reddingsoperatie opnieuw van start bij daglicht. Reddingswerkers zeiden dat ze tien tot twintig uur nodig hebben voordat ze aan de volgende operatie kunnen beginnen, onder meer omdat er voor voldoende zuurstof gezorgd moet worden langs de moeilijke route. Vrijdag is een Thaise duiker bij dergelijke voorbereidingen om het leven gekomen toen zijn eigen zuurstof opraakte.

Tijdlijn

Meer dan twee weken al zitten de voetballertjes vast in de grot. Dit is de tijdlijn van de gebeurtenissen:

• 23 juni: Het jeugdvoetbalteam verdwijnt tijdens een bezoek aan het grottencomplex. Hun fietsen worden buiten bij de grotten gevonden. Het weer is goed maar als ze in de grot zitten sluit het stijgende water ze in.

• 2 juli: Er wordt opgespoord waar ze zich bevinden, ongeveer vier kilometer vanaf de ingang. Inmiddels zitten ze negen dagen zonder vers water en voedsel. Ze blijken alle dertien nog te leven. De vrees is groot dat de groep nog maanden vastzit en moet wachten tot ná het regenseizoen.

• 4 juli: Het Thaise bureau voor toerisme wil de grot waarin twaalf jonge voetballers en hun coach vastzitten gaan ontwikkelen tot een toeristische trekpleister. Inmiddels krijgen de jongetjes, die nauwelijks kunnen zwemmen, alvast duikles. Talloze pompen proberen de grotgangen leeg te krijgen.

• 5 juli: Een Chileense mijnwerker die ooit 69 dagen vastzat in een mijn steekt de jongens en hun ouders op Twitter een hart onder de riem.

• 6 juli: Talloze mensen denken mee over hoe de voetballers te redden zijn. Miljardair Elon Musk wil ze door een met lucht gevulde buis naar de uitgang laten lopen. Wereldvoetbalbond FIFA wil ze uitnodigen voor een bezoek aan het WK voetbal in Rusland.

• 6 juli: Een duiker komt om het leven als hij buiten bewustzijn raakt bij het plaatsen van zuurstofmaskers langs de potentiële vluchtroute. Dat is een domper voor alle reddingswerkers.

• 7 juli: De jongens sturen brieven aan hun familie en de 25-jarige coach biedt excuses aan.

• 8 juli: Het gebied rond de ingang wordt ontruimd zodat de reddingsoperatie kan beginnen. Media moeten vertrekken.

EPA
De ingang van het ziekenhuis waar de slachtoffertjes naartoe worden gebracht is afgeschermd.
REUTERS De ingang van het ziekenhuis waar de slachtoffertjes naartoe worden gebracht is afgeschermd.
Photo News27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • leen hanssens

  Ik hoop echt dat ze "allemaal" worden gered.

 • Leon Mertens

  Veel steun en hopelijk komen ze er allen goed uit en die trainer hoe is het mogelijk met kinderen zover in een grot te kruipen onbegrijpelijk !!

 • Wilaiwan Chaiyapuek

  Het is nu 9/07 en 11u34 plaatselijke tijd, en iedereen zit te wachten op verder nieuws, maar voorlopig wordt er niet meer over de vandaag te redden kinderen gesproken, hopelijk niets erg aan de hand, maar men wordt hier ongerust.

 • Luc Geleyn

  Waarom wordt er niet 24/24 doorgewerkt ? Klimaat- en werkomstandigheden in een grot zijn toch dag en nacht hetzelfde. Rekening houdend met de hoogdringendheid qua zuurstof en mogelijke (overvloedige) regenval lijkt dit toch een prioriteit

 • Danny Denrappe

  Veel steun, hopelijk komt het voor allemaal in orde.