Vier prostituees trekken aanklacht in, DSK mogelijk vrijuit

PHOTO_NEWS
Vier prostituees trekken hun aanklacht tegen de voormalige IMF-topman Dominique Strass-Kahn in, omdat er niet genoeg bewijs zou zijn om hem te veroordelen. Ook de vereniging tegen souteneurschap EACP stelt zich niet langer burgerlijke partij. Daarmee komt de vrijspraak voor DSK dichterbij.

Straus-Kahn staat in Rijsel terecht voor "souteneurschap met verzwarende omstandigheden". Maar vijf van de zes aanklagers, onder wie vier prostituees, hebben nu besloten hun aanklacht in te trekken. Het bijzonder gemediatiseerde proces tegen de vroegere topman van het Internationaal Monetair Fonds startte twee weken geleden.

Ook de vereniging tegen souteneurschap EACP (Équipes d'action contre le proxénétisme) stelt zich niet langer burgerlijke partij. Dat zei de advocaat van de vereniging, meester Lepidi, gisteren nog tijdens zijn pleidooi voor de correctionele rechtbank van Rijsel.

"Bij gebrek aan voldoende aanklachten (...) vragen we de rechtbank om Dominique Strauss-Kahn niet te vervolgen voor souteneurschap met verzwarende omstandigheden", zei hij.

Lepidi had het tijdens zijn pleidooi wel lange tijd over de rol van Strauss-Kahn, die hij als "de alfa en omega van deze zaak" omschreef.

"We hebben niet kunnen bewijzen dat DSK de organisator was van die avonden. Maar hij is de begunstigde. Alles materialiseerde zich in functie van zijn agenda." Voorts wees hij erop dat DSK toegaf een hotelkamer te hebben betaald. "Volgens de rechtspraak: als men een hotelkamer met prostituees betaalt, kan men vervolgd worden voor souteneurschap", beklemtoonde hij.

Voor de rechtbank staan veertien beklaagden onder wie DSK terecht, vooral voor feiten van souteneurschap met verzwarende omstandigheden en oplichting.

We hebben niet kunnen bewijzen dat DSK de organisator was van die avonden. Maar hij is de begunstigde. Alles materialiseerde zich in functie van zijn agenda

Advocaat vereniging tegen souteneurschap EACP