Vier mensen aangeklaagd voor moord op Slowaaks journalist

Onderzoeksjournalist Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova werden doodgeschoten in hun huis op 21 februari 2018.
AP Onderzoeksjournalist Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova werden doodgeschoten in hun huis op 21 februari 2018.
Het Slowaakse parket heeft, twintig maanden na de moord op journalist Jan Kuciak en zijn verloofde, naar verluidt aanklachten ingediend tegen vier verdachten.

Het gaat om een zakenman die ervan wordt verdacht de moorden te hebben besteld, en drie anderen die beschuldigd worden van het organiseren en uitvoeren van de moorden, vertelde een woordvoerster van het parket aan nieuwsagentschap TASR. De officieren van justitie hebben een afzonderlijk rechtsmiddel geadviseerd voor een medeplichtige die heeft bekend.

Onderzoeksjournalist Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova werden doodgeschoten in hun huis op 21 februari 2018. Kuciak had zich beziggehouden met onderzoek naar banden tussen politici, bedrijven en georganiseerde misdaad.

Banden tussen Italiaanse maffia en overheid 

Zijn rapport, gepubliceerd na zijn dood, legde banden bloot tussen de Italiaanse maffia en werknemers van de Slowaakse overheid, en veroorzaakte massademonstraties tegen corruptie en misbruik van EU-financiering. Als resultaat daarvan nam premier Robert Fico ontslag.

De afgelopen maanden zijn steeds meer details uit de onderzoeken gelekt, waardoor ook andere politici en vertegenwoordigers van justitie en politie gedwongen hebben moeten aftreden. Ze zouden zijn omgekocht door de man die ervan verdacht wordt de opdrachtgever te zijn van Kuciaks moord.

De zakenman, die oorspronkelijk werd gearresteerd op verdenking van fraude, had blijkbaar opnames van gesprekken en ander belastend materiaal verzameld van politici, ondernemers en vertegenwoordigers van de rechterlijke macht om hen later te kunnen chanteren. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.