Vier Italiaanse medewerkers bouwbedrijf ontvoerd in Libië

Een foto van het hoofdkwartier van Bonatti in het Italiaanse Parma.
AP Een foto van het hoofdkwartier van Bonatti in het Italiaanse Parma.
In Libië zijn vier Italianen ontvoerd. Dit meldt het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag. Het gaat om medewerkers van bouwbedrijf Bonatti, die aanwezig waren in gascomplex Mellitah van het Italiaanse oliebedrijf Eni. Er werd een crisiscel opgericht, die voortdurend contact onderhoudt met de families van de ontvoerde werknemers en het bedrijf.

Het olie- en gascomplex Mellitah ligt aan de Middellaandse Zeekust, een honderdtal kilometer ten westen van Tripoli. Buitenlandse Zaken benadrukte dat Italië zijn ambassade in Libië op 15 februari heeft gesloten en zijn staatsburgers heeft opgeroepen om wegens de onvoorspelbare situatie het land te verlaten. Meer informatie over daders en motieven is er nog niet.

Gisteren maakte terreurgroep Islamitische Staat nog bekend drie christenen in Libië te hebben ontvoerd. Het zou gaan om mannen uit Ghana, Egypte en Nigeria. Over het lot van het trio is nog niets bekend. IS heeft de ontvoering van de Italianen niet opgeëist. 

De situatie in het Noord-Afrikaanse land is zeer chaotisch sinds dictator Muammar Khadaffi in 2011 werd verdreven. Er vindt een machtsstrijd plaats tussen twee rivaliserende regeringen, met elk hun eigen strijdkrachten. De internationaal erkende regering is verjaagd uit de hoofdstad Tripoli en zetelt nu in het oosten van Libië. Tegelijkertijd is er in het land ook een islamitisch bewind van onder meer IS-strijders.

Verzoeningsgesprekken

Op een vergadering van EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel wordt de stand van zaken in de nationale verzoeningsgesprekken besproken met VN-rapporteur Bernardino Leon, die eerder deze maand een akkoord over een bestand bereikte, dat door een aantal regeringsleden in Tripoli echter niet werd onderschreven.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders verklaarde dat de Europese Unie sancties kan opleggen aan degenen die het vredesproces blokkeren. "We moeten altijd bereid zijn om sancties te nemen indien dat nodig is, om druk op de ketel te houden", zei Reynders voor het overleg. "Maar de eerste opdracht is om alle betrokkenen rond de tafel te krijgen", voegde hij eraan toe.