Vier islamisten die aanslag planden in België opgepakt in Kosovo

AFP
In de Kosovaarse hoofdstad Pristina zijn drie mannen en een vrouw in verdenking gesteld van het plannen van islamistische aanslagen. Ze zouden niet alleen een Servische orthodoxe kerk in Kosovo geviseerd hebben, maar hadden volgens de aanklacht ook plannen voor aanslagen in België en Frankrijk. Twee van de vier hebben ook een Belgisch paspoort.

De arrestatie van twee personen was begin juni al bekendgemaakt. Sindsdien werden nog twee mensen opgepakt, en de hele groep is nu in verdenking gesteld. Het Franse persagentschap AFP kon de akte van inbeschuldigingstelling inkijken.

Aanval tegen NAVO-troepenmacht

De aanslag op een kerk in de Kosovaarse stad Mitrovica was het meest concrete plan. Die aanslag is dankzij de arrestatie verijdeld, zo staat in de aanklacht. Daarnaast zouden er ook plannen geweest zijn voor aanslagen in twee discotheken in de Servische enclave Gracanica en een aanval tegen de NAVO-troepenmacht in Kosovo (KFOR). Er is voorts sprake van plannen voor aanslagen in Frankrijk en België, maar zonder meer precisering.

De 26-jarige Bujar B. werd in september opgepakt. Hij wordt beschouwd als de leider. Hij zou tijdens het onderzoek verklaard hebben dat het de bedoeling was om "groepen mensen aan te vallen die bijeenkwamen voor religieuze feesten".

Bujar B. heeft ook de Belgische nationaliteit. Dat geldt ook voor de 26-jarige Gramos S., die in juni al werd opgepakt. Ook de 25-jarige Edona H. en de 26-jarige Resim K. werden die maand gearresteerd.

Volgens de aanklacht zou Bujar B. ook een van de organisatoren zijn van een verijdelde aanslag tegen de Israëlische nationale voetbalploeg tijdens een wedstrijd in Albanië in november 2016. Daarvoor werden intussen acht andere islamisten veroordeeld. Ze kregen celstraffen tot 10 jaar. 
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Saubain

  Wie heeft die dubbele nationaliteit toegestaan ,? Wel de de superslimme Verhofstadt Heb gelezen dat Europa hem niet meer moet hebben wegens te veel in zijn zakken wil steken .Iedereen doet wat hij wil maar voor mij heeft vld afgedaan .

 • Paul Boutsen

  Begin er maar te wennen, en allemaal met uw belastinggeld. Bedankt politici vooral links maar nu ook rechts. De autochtone bevolking zal er wel voor opdraaien!

 • jan dupont

  Valt mee maar 2 Belgen, meestal zijn ze het allemaal.

 • Wim Labuche

  Groen en Spa lossen dit wel op met therapie

 • jeroen Deschrijver

  Dit is een belediging voor alle echte Belgen. Welke idioot is er ooit gekomen met het "snel belg wet" idee. Compleet geschift moet die zijn. Tijd voor een "snel belg-af wet". Èèn iets misprutsen, Belgische nationaliteit onverbiddelijk weg.