Vier Franse parlementariërs op de koffie bij Syrische president Assad

EPA
Vier Franse parlementariërs vertoeven sinds gisteren in Syrië. Deze morgen gingen ze op de koffie bij president Bashar al-Assad. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat het gaat om een "persoonlijk" initiatief, en niet om een "officieel". Parijs verbrak de diplomatieke banden met Damascus in mei 2012.

De vier parlementariërs komen uit zowel het rechtse als het linkse kamp. "Het is een persoonlijke missie om te zien wat er gebeurt, en te luisteren. Vervolgens zullen we daaruit conclusies trekken", aldus UMP-volksvertegenwoordiger Jacques Myard. Vandaag hebben de vier ook nog een ontmoeting met de Syrische buitenlandminister Walid Mouallem.

Parijs verbrak in mei 2012 de diplomatieke banden met Damascus, net als Duitsland, Groot-Brittannië, Italië en Spanje. Sinds het begin van de oorlog in Syrië eist Frankrijk het vertrek van president Assad, die volgens Parijs geen deel kan uitmaken van een politieke oplossing. Frankrijk steunt militair en politiek "de gematigde oppositie" in Syrië. Een oplossing voor het conflict ligt in onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van die oppositie en elementen van het Syrische regime, maar dan zonder Assad, luidt de visie.

Het conflict kostte op vier jaar tijd al het leven aan meer dan 210.000 mensen.