Vier Europese landen niet langer "mazelenvrij"

Getty Images/iStockphoto
De opmars van de mazelen in Europa heeft ertoe geleid dat vier landen hun status van "mazelenvrij" zijn kwijtgespeeld. Het gaat om het Verenigd Koninkrijk, Albanië, Tsjechië en Griekenland. Dat maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend. Ze roept op om meer te vaccineren. De mazelen zijn erg besmettelijk en in uitzonderlijke gevallen kan men eraan overlijden.

In de eerste jaarhelft werden in Europa bijna 90.000 besmettingen met het mazelenvirus genoteerd. Dat is meer dan over heel 2018 (84.462 gevallen). 

Ook in België is de ziekte in opmars, met 361 nieuwe patiënten in de eerste zeven maanden van 2019. Dat zijn er vijf keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar, maar wel nagenoeg evenveel als in het recordjaar 2017.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Dominique Hermys

    Vind vaccinatie wel noodzakelijk.

  • Peter Janssen

    Mazelenvrij??? Dat is een normale KINDERZIEKTE die nodig is door te maken voor de ontwikkeling vh kind en levenslange bescherming door antilichamen dat een vaccinatie níet biedt.

  • Michael Van Acker

    Lang leve Europa! Barroso en Juncker hebben 10.000 miljard verspild aan de banken maar voor veiligheid, gezondheid en onderwijs was er niks!