Vier Europese landen eens over tijdelijk mechanisme voor de verdeling van bootmigranten

AFP
Op het eiland Malta zijn de ministers van Binnenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk, Italië, Malta en Finland en de Europese Commissie bijeengekomen om een oplossing te zoeken voor de opvang van migranten die gered worden op de Middellandse Zee. "Ik kan niet met honderd procent zekerheid zeggen dat we zullen slagen, maar het is de bedoeling om tot een conclusie te komen", verklaarde de Maltese minister Michael Farrugia voor aanvang. 

Duitsland, Frankrijk, Italië en Malta hebben een akkoord over een tijdelijk mechanisme voor de verdeling van migranten die worden gered op de Middellandse Zee. Dat hebben de ministers van Binnenlandse Zaken van de vier landen aangekondigd na overleg op Malta. Ze roepen de overige lidstaten van de Europese Unie op om zich bij het initiatief aan te sluiten.

Volgens de Maltese minister Michael Farrugia zijn de vier landen het eens geraakt over “een gemeenschappelijk document” met afspraken over de invoering van een tijdelijk mechanisme. Ze zullen het document op 8 oktober voorleggen aan hun collega’s van de 24 andere lidstaten op een ministerraad in Luxemburg. Daar kan het document volgens Farrugia nog aangepast worden.

“Huidige aanpak niet houdbaar”

“We roepen alle lidstaten op om met ons mee te werken aan een meer voorspelbaar solidariteitsmechanisme en om deel te nemen aan de solidariteitsinspanningen”, zo verklaarde de eveneens aanwezige eurocommissaris Dimitris Avramopoulos. Hij onderstreepte nogmaals dat de huidige ad hoc-aanpak “gewoonweg niet houdbaar is”.

De voorbije maanden bleven reddingsschepen met migranten soms vele dagen doelloos op de Middellandse Zee ronddobberen omdat Italië en Malta hun havens pas wilden openen nadat ze concrete toezeggingen hadden gekregen dat andere lidstaten (een groot deel van) de opvarenden zouden overnemen. Het nieuwe mechanisme moet voor een geordende aanpak zorgen, met een snellere en automatische verdeling van migranten.

Details maakten de ministers niet bekend. De Finse minister Maria Ohisalo, die momenteel de bijeenkomsten van de EU-ministers leidt, beklemtoonde dat het om een “tijdelijk” systeem gaat, dat is gefocust op de ontscheping van migranten na zoek- en reddingsacties in het centrale deel van de Middellandse Zee.

Permanente oplossing

Het gaat er volgens Ohisalo nu om zoveel mogelijk lidstaten aan boord te brengen. “Deze regelingen werken enkel wanneer ze gestut worden door gedeelde verantwoordelijkheid en een voldoende aantal lidstaten erbij betrokken zijn. Er zouden zich vele lidstaten kunnen engageren indien ze deel uitmaken van een grotere groep. Finland is één van die landen”, zei ze.

Net als de overige ministers sprak Ohisalo de hoop uit dat het mechanisme de aanzet kan geven tot permanente oplossingen voor een gemeenschappelijk Europees asiel- en migratiebeleid.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cornelis Nepos

  De EU houdt zich niet aan zijn woord : binnengrenzen open en buitengrenzen dicht. Buitengrenzen worden nu open gegooid. De 4 landen zijn geplooid voor de chantage van een paar NGO's. Dat gaan ze niet verkocht krijgen bij de Europeanen volgende verkiezingen.

 • Danny Jean

  Wie bewijst men een dienst door deze sukkelaars over te brengen naar een continent waar ze geen enkel perspectief hebben?

 • Peeters Freddy

  De enige oplossing, sluit de buitengrenzen en als ze door de mazen van het net geraken terug sturen.

 • Petra Segers

  Er moet maar 1 EU land dit een goed plan vinding. Eens ze binnen Europa gedomicilieerd zijn kunnen ze vrij reizen, verhuizen,.... Ik denk niet dat ze lang in het frisse Finland zullen blijven. 1 winter max

 • joseph vaneygen

  Probleem aanpakken bij de bron, beletten dat die mensen in zee terechtkomen, hun levenssituatie in eigen land verbeteren.