Vier doden bij schietpartij in Turkije tijdens bezoek parlementslid AKP

Archiefbeeld.
AFP Archiefbeeld.
Vier mensen zijn gisteren gedood bij een schietpartij die in een stad in het zuiden van Turkije uitbrak tijdens het bezoek van een parlementslid van de regeringspartij, zo hebben de media gemeld. Het gaat onder meer om de broer van het parlementslid, die campagne voerde voor de verkiezingen van 24 juni. Bij de schietpartij vielen ook acht gewonden.

Volgens de media werd geschoten toen een gevecht uitbrak waarbij de entourage van AKP-parlementslid Ibrahim Halil Yildiz betrokken was tijdens zijn bezoek aan de stad Suruç, bij de Syrische grens. Over de omstandigheden van de schietpartij werden uiteenlopende versies gegeven.

Het staatspersbureau Anadolu zei dat Yildiz en zijn aanhangers aangevallen werden door tegenstanders die met stokken en messen gewapend waren. De broer van de parlementariër is een van de vier doden, meldde het persbureau. Het zei dat aanhangers van de pro-Koerdische partij HDP betrokken waren bij de aanval.

Maar pro-Koerdische media schreven de aanval toe aan de lijfwachten van Yildiz, zeggend dat zij het vuur geopend hadden op een markt in de overwegend door Koerden bewoonde stad, nadat het parlementslid een vijandige ontvangst gekregen had van de marktkramers.

"Gevecht tussen twee groepen"

Het bureau van de gouverneur van de provincie Saliurfa deelde van zijn kant mee dat "een gevecht tussen twee groepen uitgebroken was" tijdens het bezoek van de volksvertegenwoordiger en dat vier mensen gedood werden en negen andere gewond raakten bij het "incident" na het bezoek.

In Turkije vindt 24 juni een belangrijke stembusgang plaats. Dan vinden voor de eerste keer in de geschiedenis zowel parlementsverkiezingen als presidentsverkiezingen plaats. Een eventuele tweede ronde voor de presidentsverkiezingen staat gepland op 8 juli.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jeroen Dekop

    Gevangenen kunnen zowieso niet stemmen.

  • Edmond Dillien

    24 juni een belangrijke stembusgang, zelfs de Turken geloven die zever niet en zijn er van overtuigd dat de vooraf ingevulde stembrieven al lang klaar liggen voor verdeling in de gebieden waar Erdogan het niet zo goed doet. Dictators worden niet verkozen die voeren een show op rond een nep verkiezing. En deze wil de nieuwe sultan van het nieuwe Ottomaanse rijk worden dus er komen nog vervolgen als hij aan blijft.