Vier doden bij schietpartij in Frans zigeunerkamp

In het Franse Roye (Haute-Somme), tussen Amiens en Saint-Quentin (en ongeveer 90 kilometer ten noorden van Parijs), zijn vier doden en drie zwaargewonden gevallen bij een schietpartij in een zigeunerkamp. Volgens Franse media zijn een man, een vrouw, een zes maanden jonge baby (allen van het kamp zelf) en een agent omgekomen. Drie anderen raakten gewond: de schutter, een kleuter van drie jaar en een gendarme. Eerst was er nog sprake van drie doden, maar één van de twee agenten die gewond raakte is aan zijn verwondingen bezweken.

Over de toedracht is nog weinig bekend. De omgekomen slachtoffers zouden door een dronken man zijn gedood voor de politie arriveerde. Agenten van de gendarmerie werden onder vuur genomen door die man die later door de politie is neergeschoten. Volgens de zender France 3 Picardie gaat het bij de drie moorden op de man, de vrouw en de baby om een afrekening in het criminele circuit.

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, drong de schutter het woonwagenpark binnen en schoot hij de man, de vrouw en de baby in koelen bloede dood. Ook de schutter was, aldus Cazeneuve, een "homme du voyage", een Frans eufemisme voor leden van het Roma-volk. De schutter en de geraakte kleuter zijn er erg aan toe.

De omgeving van de plek van de schietpartij is afgezet. Er zijn ook militairen ingezet, onder meer om het ziekenhuis in Amiens te beveiligen, kennelijk uit vrees dat leden van de woonwagengemeenschap wraak komen nemen op de gewonde schutter. De spanning is erg hoog opgelopen in het kamp, waar volgens een medewerker van de burgemeester van Roye circa veertig wooneenheden staan en gewoonlijk geen problemen zijn.

AFP
AFP
AFP
AFP