Vier bemanningsleden van Oekraïens legervliegtuig teruggevonden

AFP
Vier bemanningsleden van het transportvliegtuig van het Oekraïense leger dat gisteren boven de rebellenzone neergeschoten werd, zijn teruggevonden en geëvacueerd, zo heeft een militaire woordvoerder gemeld.

"Vier van de acht bemanningsleden van de An-26 zijn gered en naar een veilige zone gebracht bij een zoek- en reddingsoperatie", zei Vladislav Seleznjov, woordvoerder van de Oekraïense "antiterreuroperatie".

De raket die het vliegtuig neerhaalde, was "waarschijnlijk" op Russisch grondgebied vertrokken, zei Oekraïne. Vierentwintig uur later heeft Moskou nog niet gereageerd op deze beschuldiging.

Volgens Kiev werden twee andere bemanningsleden door separatisten gevangen genomen. De Oekraïense troepen "nemen momenteel maatregelen om hen te bevrijden". Over het lot van de twee overige bemanningsleden is niets bekend en er wordt verder naar hen gezocht, voegde Seleznjov er op zijn Facebookpagina aan toe.

Bewoners van de streek zeiden dat ze verscheidene parachutes in de lucht zagen boven de zone waar het vliegtuig neerstortte. De vernietiging van het toestel drijft de spanningen tussen Oekraïne en Rusland op. Het door het Westen gesteunde regime in Kiev beschuldigt Moskou ervan dat het de separatistische opstand steunt.