Vier arrestaties in moord op Chileense ex-president 27 jaar geleden

Eduardo Frei Montalva (een presidentskandidaat in Chili) bij het standbeeld van zijn vermoorde vader.
UNKNOWN Eduardo Frei Montalva (een presidentskandidaat in Chili) bij het standbeeld van zijn vermoorde vader.
In Chili zijn vier mannen, onder wie twee artsen, opgepakt in het kader van een onderzoek naar de moord in 1982 op de voormalige Chileense president Eduardo Frei Montalva, die het boegbeeld was van de oppositie tegen Augusto Pinochet.

Frei, een christendemocraat die president was van 1964 tot 1970, stierf op 22 januari 1982 in verdachte omstandigheden aan een maagaandoening. Zijn familie, en vooral zijn zoon Eduardo Frei, is ervan overtuigd dat Frei vermoord werd door de Chileense geheime dienst DINA.
 
Universiteit Gent
Die hypothese werd nieuw leven ingeblazen nadat Belgische wetenschappers van de Universiteit Gent drie jaar geleden ontdekten dat er mosterdgas in het stoffelijk overschot van Frei was aangetroffen. In augustus 2006 verbrak Augusto Larrain, de arts die Frei had geopereerd, na 24 jaar het stilzwijgen en gaf toe dat er "meer aan de hand was bij de dood van de ex-president".
 
Chauffeur
Rechter Alejandro Madrid liet vandaag de voormalige artsen Patricio Silva en Pedro Valdivia oppakken. Hij beschouwt hen als de verantwoordelijken voor de vermoedelijke moord. Zij maakten deel uit van het leger en de politie. De twee andere mannen die werden opgepakt waren Raul Lillo, een voormalige civiele werknemer van het leger, en Luis Berrera, de ex-chauffeur en vertrouwensman van de familie Frei. (belga/kh)