Vier aardbevingen in Albanië: minstens 108 gewonden

REUTERS
In Albanië zijn vandaag bij vier aardbevingen minstens 108 gewonden gevallen. 21 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis, meldt het Albanese ministerie van Gezondheid. De meesten liepen lichte verwondingen op. De beving veroorzaakte onder meer paniek op straat in de hoofdstad Tirana. Enkele wagens werden vernield door vallende brokstukken.

De zwaarste aardbeving had volgens het Albanese ministerie van Defensie een magnitude van 5,8. Volgens het Amerikaanse instituut USGS was dat een magnitude van 5,6. De aardbeving vond plaats rond 16 uur. Daarna volgden nog twee aardbevingen met magnitude 5,1 en 4,7. Volgens het Albanese ministerie van Defensie lag het epicentrum van de eerste aardbeving ten noorden van de havenstad Durrës. Het ministerie sprak van de zwaarste aardbeving in decennia.

Vannacht omstreeks 0.07 uur werd het land opnieuw opgeschrikt door een aardbeving met een magnitude van 4,8. Die vond plaats op een diepte van 10 kilometer. Het epicentrum lag bij het stadje Shijak, meer landinwaarts dan bij de eerste aardbeving.

Op straat was er de nodige paniek.
AFP Op straat was er de nodige paniek.

In Durrës en in hoofdstad Tirana veroorzaakten de bevingen paniek. Inwoners liepen in grote aantallen de straat op, zo meldden lokale media. De aardbeving was ook voelbaar in buurlanden Montenegro en Noord-Macedonië. In Helmes, een dorp op tien kilometer van Tirana, zijn enkele huizen ingestort. Er doken ook scheuren op in gebouwen in de haven van Dürres, de tweede stad van het land.

Een beschadigd gebouw in Tirana.
AFP Een beschadigd gebouw in Tirana.

Elektriciteit en telefoonlijnen werden afgesneden in verschillende delen van Tirana, net als in verschillende dorpen en kleine steden. De Balkan is een gebied met sterke seismische activiteit en aardbevingen komen er veel voor. In Tirana wonen ongeveer 600.000 mensen. Albanië telt 3 miljoen inwoners.

De Albanese premier Edi Rama gaat vanwege de aardbevingen niet naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Hij zei zijn deelname af en keerde uit Frankfurt terug naar Albanië, aldus het Albanese nieuwsagentschap ATA.

AFP1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • rediart cankja

    Veel sterkte en moed