Videobewijs: gemaskerde agent schiet betoogster in Egypte zomaar dood

Een agent heeft vorig weekend een politieke activiste in Caïro zonder enige aanwijsbare reden doodgeschoten. Verschillende foto's, video's en getuigenverklaringen wijzen althans in die richting, stelt Human Rights Watch. De organisatie houdt zich bezig met onderzoek naar schendingen van de mensenrechten.

Op de beelden is te zien hoe een agent in uniform in de richting van een groepje betogers wijst. Meteen daarna zou zijn gemaskerde collega het fatale schot gelost hebben. Shaimaa al-Sabbagh (32) werd in de rug geraakt en stierf uiteindelijk aan haar verwondingen.

"We hebben heel wat bewijsmateriaal verzameld van die dag", aldus Philippe Bolopion die bij HRW de belangen van de VN behartigt. "In het begin hoor je twee schoten om de betogers uit elkaar te drijven. Enkele seconden later volgt het -volgens ons althans- dodelijke schot. We hebben die beelden ingezoomd en frame per frame bekeken, je ziet duidelijk hoe een agent zijn geweer op de betogers richt. Na de knal lopen ze weg, Shaimaa valt op de grond."

Politie: "Beelden in scène gezet"
"In de voorbije jaren zijn honderden mensen tijdens betogingen door de Egyptische politie omgebracht", gaat Bolopion verder. "Dit soort bewijsmateriaal is zeldzaam, meestal moeten we ons baseren op ooggetuigen. De politie blijft echter ook nu nog beweren dat er niets gebeurd is, de top beweert zelfs dat deze beelden in scène gezet zijn. Wij geloven hen niet, de regering zou deze zaak ernstig moeten onderzoeken."

"De daders moeten op het matje geroepen worden", vult Sarah Leah Whitson -de directrice voor het Midden-Oosten- aan. "De wereld volgt met argusogen of deze zaak een einde kan maken aan de straffeloosheid die momenteel in Egypte heerst."