Videobeelden opgedoken van Trump die persoon achter klokkenluider “bijna een spion” noemt

EPA
Persagentschap Bloomberg heeft videobeelden vrijgegeven waarin Trump de klokkenluider achter de klacht tegen hem impliciet bedreigt met vergeldingsmaatregelen. “Je weet wel wat we vroeger deden toen we slim omgingen met spionnen en verraders, nee?”, zegt hij tegen een reeks stafleden van de Amerikaanse delegatie bij de Verenigde Naties in New York.

“Ik wil weten wie de klokkenluider die informatie heeft gegeven, want hij is dicht bij een spion te zijn. Je weet wat wij pleegden te doen in vroegere tijden toen we van aanpakken wisten met spionnen en verraders, nee? We hadden de gewoonte het een beetje anders aan te pakken dan we nu doen”, zo zegt Trump in de video (vanaf minuut 2:44). De beelden bevestigen de uitspraken die The New York Times gisteren al naar buiten bracht. In de video gaat Trump ook te keer tegen “sleepy Joe Biden” die “zo dom als een steen is”, zijn zoon Hunter en de “oneerlijke media”.

De Democraten vrezen dat Trump met zijn uitspraken andere mogelijke klokkenluiders wil afschrikken om naar voren te komen. De Democratische voorzitter van de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, Adam Schiff, zegt dat Trump getuigen in de Oekraïne-zaak bedreigt. “Ik hoop dat getuigen zullen kiezen mee te werken”, zei Schiff. “Maar ik moet zeggen dat ik me ernstig zorgen maak nu de president deze getuigen bedreigt.”

Mensen die informatie hebben over de vraag van Trump aan Oekraïne om een onderzoek in te stellen naar zijn politieke tegenstander Joe Biden, werden door de Democraten opgeroepen zich te melden. Biden wil in 2020 voor de Democraten de strijd om het presidentschap aangaan met Trump.

Is klokkenluider wel een klokkenluider?

Trump twijfelt op Twitter ondertussen openlijk of de bronnen die de klokkenluider informatie hebben gegeven, wel bestaan.

“Het lijkt er meer en meer op dat de zogezegde klokkenluider helemaal geen klokkenluider is”, aldus Trump vanmorgen in een hele reeks kwade tweets. “En alle informatie uit tweede hand is zo inaccuraat gebleken dat er misschien wel nooit iemand anders was, een spion of een lekker die hem informatie gaf?” Is dit misschien “een partij-operatie”, voegde de president er nog aan toe, waarmee hij de hele kwestie afdoet als een sabotage-actie tegen hem van de Democraten.

Vraag is wat er zo inaccuraat is aan de informatie als Trump bedoelt: de omschrijving van het bewuste telefoongesprek met Oekraïens president Volodimir Zelenski in de klacht komt overeen met de transcriptie van het telefoongesprek zoals het Witte Huis die heeft vrijgegeven. 

Trump beklemtoonde ook nog eens dat zijn telefoongesprek volledig normaal was. “Als dat perfecte gesprek met de president van Oekraïne niet als gepast geldt, dan kan geen enkele toekomstige president OOIT nog eens spreken met een buitenlandse leider”, aldus de president op Twitter.

Dean Baquet, de redactiechef van The New York Times, verdedigt intussen de publicatie van bepaalde details over de klokkenluider die aan de basis ligt van het impeachment-onderzoek naar president Donald Trump. Volgens de redactiechef was het nodig, opdat de lezers zich een idee konden vormen over zijn geloofwaardigheid.

“De president en sommige van zijn aanhangers hadden de geloofwaardigheid van de klokkenluider aangevallen. De president zelf noemde het een ‘politiek manoeuvre’”, aldus Banquet in de krant. “We hebben beslist om beperkte informatie over de klokkenluider te geven om onze lezers goed te informeren, zodat ze zelf kunnen bepalen of de persoon geloofwaardig is.”

De krant schreef donderdag dat de klokkenluider een CIA-agent was, dat hij voordien gedetacheerd was in het Witte Huis en er expertise opdeed over Oekraïne.

Lees ook: Alle vragen over de afzettingsprocedure tegen Trump: hoe werkt het, wat zijn de beschuldigingen en hoe groot is de kans dat hij echt moet vertrekken?
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudolf Pressiatiuck

  Deze zogenaamde klokkenluider komt met aantijgingen die hij zegt uit 2de hand te hebben zonder enig bewijs hiervoor. Sterker nog, de beide betrokken partijen ontkennen alle aantijgingen en het compleet vrijgegeven telefoongesprek bewijst Trump's onschuld. Dit is zo ongeloofwaardig en damaging voor de democraten dat het lijkt alsof Trump zelf de zogenaamde klokkenluider is.

 • gustaaf Van Bever

  Ja dat was de elektrische stoel voor een echtpaar dat voor de Sovjet spioneerde...Als dreigement kan dat tellen...Een president onwaardig..

 • jos robben

  de democraten en de linkse msm hebben zich in deze zaak weer eens deftig in de eigen voet geschoten

 • Fons Casteels

  Volgens mij is het de eerste keer in de na-oorlogse geschiedenis dat de inhoud van een telefoongesprek tussen twee staatshoofden wordt vrijgegeven. Het gaat hier trouwens niet om een "klokkenluider", want een klokkenluider onthult iets dat onwettig of crimineel is. En het enige dat Trump gedaan heeft, is aan de president van Oekraïne vragen om het fraude-dossier tegen Hunter Biden te heropenen. "Omdat fraude de belangen van Amerika schaadt", zei Trump erbij.

 • Ibn Marouf

  Heeft hij geen overschot van gelijk?