VIDEO. Voetballers vinden doos met hamburger op veld en die blijkt uit ruimte te komen

Twitter
Voetballers van de Britse club Colchester United ten noordoosten van Londen keken gisteren vreemd op toen ze op hun veld een doos vonden met een hamburger. Niemand wist wat de bedoeling was of waar hij vandaan kwam. En niemand had het vermoedelijk kunnen raden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Er zat geen kaartje in, dus we wisten niet echt wat we ermee moesten doen”, twitterde de club na de vondst. “Eerlijk, wat doe je nu met een bevroren hamburger?” 

YouTuber

Niet veel later ging de telefoon en kwam de eigenaar het veld op gestapt: YouTuber Tom Stanniland. Hij bleek zijn 2,7 miljoen volgers een demonstratie gegeven te hebben van wat er gebeurt als je een hamburger met een weerballon de ruimte in stuurt.


“Hij ging 39 kilometer omhoog, maar toen ontplofte de ballon”, vertelt hij in een video. “Hij kwam 100 kilometer verderop neer, midden op het voetbalveld van Colchester United. Er zat een tracker in, maar de verbinding raakte verbroken toen hij steeds maar hoger ging.” (lees hieronder verder)

Toen de verzorger van het voetbalveld de doos gisterochtend vond, schudde hij ermee. Daardoor sprong de tracker weer aan. En kon Stanniland het signaal weer volgen.

De ruimte haalde de burger uiteindelijk niet – algemeen wordt aangenomen dat die rond de 100 kilometer hoogte begint – maar het was wel goed voor indrukwekkende beelden.

En wat iedereen wilde weten: was de hamburger nog eetbaar? Stanniland testte het, maar het bleek geen succes. “Niet lekker. Hij is superdroog”, klonk het nog.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Goebel

  En als daar nu op 10km hoogte een vliegtuig was geweest en die ballon met burger in de motor terecht kwam tegen 900km/u. Sommige mensen zijn toch loep

 • Stefaan Hemeleers

  De ballon is slechts 39 km hoog geraakt, dus nog lang niet ontsnapt aan de aantrekkingskracht en de wrijving met de atmosfeer. Er is dus ook geen sprake geweest van "terugkeer in de atmosfeer", het gevaarlijkste moment en de faze waarin de enorme hitteontwikkeling plaatsgrijpt. Dit verhaal is dus wel degelijk geloofwaardig. En nog een leuke stunt bovendien.

 • Kurt Vermeersch

  39 km hoogte is de ruimte nog niet. En die ballon is nooit buiten de dampkring geweest, dus deze kan niet verbranden...

 • Lieven Meerts

  Joessef voor het ontbranden heb je veel hogere snelheden nodig dan de (terminale) valsnelheid. We spreken hier over zaken die aan hoge snelheid onze dampkring binnen komen gevlogen. Deze hamburger haalt 'slechts' een snelheid van enkele 10-tallen meters per seconden