VIDEO. Trump beledigt journaliste: “Je bent niet aan het denken. Dat doe je nooit”, maar Witte Huis wijzigt transcript van toespraak

De Amerikaanse president Donald Trump tijdens de persconferentie gisteren.
REUTERS De Amerikaanse president Donald Trump tijdens de persconferentie gisteren.
Toen de Amerikaanse president Donald Trump gisteren tijdens een persconferentie in de tuin van het Witte Huis een reporter aanduidde om een vraag te stellen, kon hij het niet laten haar zwaar te beledigen toen het even niet snel genoeg ging.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Zo ging het eraan toe toen Trump ABC News-journaliste Cecilia Vega aanwees voor een vraag en zij niet meteen rechtstond:

Trump: “Ze is geschrokken dat ik haar heb gekozen. Ze is in shock.”

Reporter: “Nee, dat ben ik niet. Bedankt mijnheer de president.”

Trump: “Het is oké. Ik weet dat je niet aan het denken bent. Dat doe je nooit.”

Reporter: “Excuseer?”


Het lijkt erop dat de president begreep dat Vega zei dat ze niet aan het denken was. ('
I’m not. Thank you mister president' versus 'I’m not thinking, mister president'). Dat Trump het vervolgens nodig vond om te zeggen dat de vrouw nooit denkt, is bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten.

Cecilia Vega van ABC News.
EPA Cecilia Vega van ABC News.

Transcript aangepast

Het initiële transcript van de persconferentie en de uitwisseling met de journaliste, dat het Witte Huis enkele uren nadien vrijgaf, citeert Trump echter anders en worden denken (thinking) vertaald door bedanken (thanking). 

Nadat daar ophef over ontstond in Amerikaanse media, corrigeerde het Witte Huis de uitspraak weer naar "thinking".

Niet de eerste keer

De Washington Post wijst erop dat de uitval tegen Vega uit het niets kwam, maar niet als een verrassing komt. De president valt immers geregeld vrouwen aan en valt al even vaak terug op stereotypen, waarbij vrouwen worden herleid tot hun uiterlijk of hun intellect (en het vermeend gebrek) daaraan. Twee opmerkelijke incidenten uit het verleden:

"Ze bloedde hevig van een facelift"

In 2017 spraken presentatoren Mika Brezinski en Joe Scarborough van het MSNBC-programma ‘Morning Joe’, zich kritisch uit over de president. Trump greep naar zijn telefoon een tweette een fikse slag onder de gordel. "Ik heb gehoord dat het weinig bekeken 'Morning Joe' slecht over me spreekt. Hoe komt het dan dat gekke Mika met laag IQ, samen met psychopaat Joe rond oudejaarsavond drie avonden op rij naar Mar-a-Lago kwamen en erop aandrongen om me te vergezellen? Ze bloedde hevig van een facelift. Ik zei nee!" schreef Trump.

"Je kon zien dat er bloed uit haar wat dan ook kwam"

Tijdens een verkiezingsdebat in 2016 kreeg Trump het aan de stok met een vrouwelijk nieuwsanker – niet toevallig na een vraag over hoe Trump vrouwen behandelt. De toenmalige moderator van Fox News, Megyn Kelly, vroeg toen waarom Trump sommige vrouwen in het verleden "vette varkens, slonzen en walgelijke beesten" had genoemd. Na dat debat zei hij over Kelly: "Je kon zien dat er bloed uit haar ogen kwam en bloed uit haar... wat dan ook." Hoewel iedereen het erover eens was dat hij het over menstruatie had, zei Trump achteraf dat hij het over bloed uit haar neus had.
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Edmond Dantès

  Was hij niet gewoon luidop tegen zichzelf bezig? Dat zou pas een grote stap voorwaarts zijn, zelfkennis is nog steeds het begin van alle wijsheid.

 • Michael Aerts

  Gust Trentels dit heeft niets te maken met een gebrek aan politieke correctheid maar met pure onbeschoftheid. Trump mag altijd recht voor een ander zijn raap zijn . Sommigen bewonderen dat, helaas, zegt veel over hun opvoeding.

 • Conny Van den Bosch

  LOL, als journaliste zou ze toch wat meer haar op haar tanden moeten hebben maar ok, ze hebben nog nooit een President gehad die zo rad van tong is.

 • Christine Laevers

  Filip Eriksen : Ik niet, nooit. Daar heb ik te veel tact en emotionele intelligentie voor. Wat Trump zegt tegen een reporter is niet een situatie van een vriendenkring. Dit gaat de hele wereld rond. Misschien hebt u toegang tot meer commentaren, maar ik tel hier vrij weinig reacties van 'hevig verontwaardigde feministen'. Mijn vorig commentaar staat er ook niet. En dat was niet 'hevig feministisch'. Waar haalt u het?

 • Gerry Cle

  Deze keer kon de onbeschofterik er niets aan doen. Het is allemaal een misverstand. Hij had het misbegrepen.