VIDEO toont moment waarop politie messentrekker neerschiet in Den Haag

Politie schiet dader in been

Op het Johanna Westerdijkplein in Den Haag heeft een 31-jarige Hagenaar drie mensen verwond met een mes. De dader is overmeesterd en werd daarbij in zijn been geschoten. Over het motief is nog niets bekend. Volgens de politie gaat het om een verwarde man en zijn er geen signalen dat er 'iets anders' aan de hand is. 

Op beelden die Omroep West publiceerde is te zien dat de politie de man meerdere keren onder vuur nam omdat hij weigerde om zijn mes los te laten. Op dat moment riep hij duidelijk hoorbaar 'allahu akbar'.

De steekpartij vond gisteren omstreeks 14.00 uur plaats in de omgeving van station Hollands Spoor en de Haagse Hogeschool. De dader liep het Nova Café binnen en zou zijn eerste slachtoffer daar meerdere keren gestoken hebben. Daarna zou hij naar buiten zijn gelopen en nog twee mensen hebben neergestoken.

De gewonden zijn een 21-jarige Zoetermeerder, een Hagenaar van 41 en een nog onbekend slachtoffer. De drie slachtoffers zijn alle drie ernstig gewond geraakt. Ze zijn echter buiten levensgevaar, liet de politie weten. Ook de verdachte is naar het ziekenhuis vervoerd en wordt daar nog verhoord. 

"Verward"

De verdachte blijkt een bekende te zijn bij de politie vanwege "verward gedrag". "Op dit moment zijn er geen signalen dat er meer speelt dan dit", laat burgemeester Pauline Krikke weten in een reactie.

ANP

Max Gomaa zag als bewoner van het naastgelegen appartement hoe de man toesloeg. Hij wilde net naar het Haagse bevrijdingsfestival gaan. "Ik zag het allemaal gebeuren. Eerst dacht ik dat hij aan het slaan was, maar daarna zagen we dat hij aan het steken was en zijn we naar buiten gegaan met natte handdoeken om de slachtoffers te helpen."

Volgens Gomaa moet er sprake zijn geweest van een ruzie. "Ik denk dat hij ruzie had gekregen in dat café en gewoon 'random' mensen is gaan steken. Ook een fietser die voorbij kwam. Die was wel heel erg gestoken, ook in zijn nek. Echt fucked up. We zijn hem gaan helpen en ook een ander slachtoffer wat verderop."

De Amerikaanse student Ray Durham zag het vanaf zijn balkon gebeuren. Hij werd wakker van geschreeuw. "Ik zag die man liggen, gestoken in nek en arm, hij bloedde hevig. Later kwam er een tienermeisje, de dochter van die man denk ik. Zij ging met hem in de ambulance. De politie heb ik wel horen schieten, maar dat kon ik vanaf mijn balkon niet zien. Normaal is Nederland juist veilig, dat zeiden we gisteravond nog tegen de Nigeriaanse Uber-chauffeur. Helaas denk je tegenwoordig in dit soort situaties meteen aan wat er in Parijs en op andere plekken is gebeurd."

ANP
ANP137 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marie Jose van Sande

  Waarom altijd politie de schuld geven, als die tip niet met messen had staan zwaaien was er niet geschoten geweest punt

 • Benny Lagae

  Al die verwarde personen toch......

 • Rudi van Kerchove

  Net zoals bij ons alle vreemde criminelen de dag nadien ineens Antwerpse jongeren blijken geworden ... in de pers.

 • Dirk Thyssen

  Ik was in Spanje ten tijde van de aanslag in Cambrils . De politie heeft alle terroristen doodgeschoten. Ook een die met zijn handen in de lucht naar de politie liep . De agenten die dit gedaan hebben werden gevierd als helden . Mocht het in België of Nederland geweest zijn hadden ze de politie vast aangeklaagd voor moord .

 • Christophe Vandepoel

  Heeft de Belgische overheid eigenlijk al een werkbon uitgeschreven voor een onderzoek naar de reden waarom zoveel 'verwarde' mensen een islamitische achtergrond hebben? Omdat hier krijgen we er ook zo geregeld mee te maken, die 'verwarde' mensen. Na een x-aantal gevallen lijkt mij zoiets toch aangewezen. Ik kan al raden dat men het resultaat onder de politiek correcte mat zal vegen.