Video toont moment waarop man met mes uithaalt naar politie in Melbourne - IS eist steekpartij op: één dode en twee gewonden

Reuters
In het centrum van Melbourne, Australië, heeft een man mensen aangevallen met een mes. De politie meldt dat één voorbijganger daarbij is omgekomen. Twee andere slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht. De dader is door de politie doodgeschoten. De zaak wordt behandeld als een terreurincident. Terreurgroep IS heeft de aanval opgeëist.

De steekpartij vond plaats pal in het centrum van Melbourne, bij de kruising van Bourke Street met Swanston Street. Een man stak zijn auto in brand en stak drie personen neer. Er waren ook ontploffingen te horen, die werden veroorzaakt door gasflessen in de wagen. 

De politie werd aanvankelijk opgeroepen voor die autobrand. “Toen de agenten ter plaatse kwamen, werden ze geconfronteerd met een man die hen bedreigde met een mes”, zegt David Clayton van de politie van de staat Victoria. “Voorbijgangers riepen dat mensen al waren neergestoken.

Dader doodgeschoten

Op beelden is te zien hoe de man de politieagenten bedreigt met het mes. Een van de agenten heeft daarop een schot gelost richting de dader. De man werd geraakt in de borst en belandde in kritieke toestand in het ziekenhuis waar hij een halfuur later overleed.

Opgelet, de beelden kunnen schokkend zijn. 

Geradicaliseerde Somaliër

De dader is ondertussen geïdentificeerd: het gaat om Somaliër die in de jaren 90 naar Australië was gekomen. “Hij was gekend bij zowel de politie van Victoria en de federale inlichtingendiensten”, aldus de hoofdcommissaris. “Het gaat met name om zijn banden met familieleden die ‘persons of interest’ zijn.”

Terwijl hoofdinspecteur David Clayton tijdens een eerdere persconferentie had aangegeven dat er “geen weet is van een link met terrorisme”, komt inspecteur Ashton daar nu op terug. “Het incident wordt behandeld als terrorismegerelateerd”, luidt het. “Het onderzoek is nu in handen van het antiterrorismecommando, dat bestaat uit de politie van Victoria en federale diensten.”

Terreurgroep IS heeft de aanval opgeëist. De hoofdcommissaris benadrukt wel dat er geen concrete dreiging meer is. Hij geeft te kennen dat de politie de veiligheid voor evenementen die dit weekend worden georganiseerd, opnieuw onder de loep zal nemen. 

Slachtoffers

De politie bevestigt dat er een persoon is omgekomen bij de aanval. Het gaat om een man. Twee gewonden, ook mannen, zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Zij zijn niet in levensgevaar. De identiteit van de slachtoffers wordt voorlopig niet meegedeeld.

De agenten zijn ongedeerd.

REUTERS
EPA16 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Roger Rymen

  Daar ook al, net zoals bij ons: "Hij was gekend bij de politie" - vertel dat maar aan dat overleden slachtoffer.

 • Daniel Collier

  Schokkend,prachtig ja.

 • Hedwig Jacobs

  Van één zaak ben ik zeker, advocaten zullen niet maar staan drummen om hem te verdedigen, een hele hoop geld en miserie gespaard, waarom kan dit hier niet?

 • ann van der linden

  Netjes opgelost.Veel speurwerk komt er niet meer aan te pas want ze wisten blijkbaar al héél goed wie hij was.

 • dirk Driessens

  Op vegen en de vuilbak in opgeruimd staat netjes