Video toont hoe verstekeling (15) levend uit vliegtuig kruipt

Het moment dat een Amerikaanse tiener levend uit het ruim van het landingsgestel kruipt na een vijf uur durende vlucht is op video vastgelegd. Te zien is dat de jongen, die vorige maand wereldnieuws werd omdat hij de gevaarlijke reis op miraculeuze wijze overleefde, tevoorschijn komt en enigszins wankel over het vliegveld loopt. De bewakingsbeelden zijn vrijgegeven door het Amerikaanse ministerie van Transport.

De 15-jarige jongen, genaamd Yahya Abdi, was in San Jose, Californië, in het vliegtuig gekropen. De vlucht naar Maui, Hawaii, duurde meer dan vijf uur. Met de meeste verstekelingen die zich bij het landingsgestel verstoppen loopt het slecht af. Gebruik aan zuurstof op grote hoogten en extreem lage temperaturen zijn hen meestal fataal. Anderen worden verpletterd door de wielen of vallen uit het vliegtuig bij de landing.

Alleen een kam mee
De tiener, die alleen een kam bij zich had, overleefde de reis wonderwel. Wel was Yahya na het opstijgen flauw gevallen, waarschijnlijk door de ijzige temperaturen en het gebrek aan zuurstof. Een uur na landing kwam hij bij en klom hij, zoals te zien is op de beelden, uit het landingsgestel.

Yahya leeft met zijn vader, stiefmoeder en broers en zussen in Santa Clara, maar zou wanhopig graag naar zijn moeder in Somalië willen gaan. Zij leeft in een vluchtelingenkamp in het oosten van het Afrikaanse land. Hij gaf later aan dat hij niet wist waar het vliegtuig waar hij in kroop heen zou gaan, maar hij hoopte dat het hem dichter bij zijn moeder zou brengen.

"Goede jongen"
De vader van de jongen liet weten dat zijn zoon een "goede jongen is die moeite heeft om zich aan te passen aan zijn leven in Amerika". Hij legt uit dat hij met zijn gezin de oorlog in zijn moederland is ontvlucht. De familie maakte zich grote zorgen over Yahya en was blij te horen dat hij terecht was en het avontuur had overleefd.

Personeel op het vliegveld vond de jongen en bracht hem naar een ziekenhuis waar hij gezond bleek. De tiener werd naar huis gevlogen en staat onder toezicht van de kinderbescherming.

Discussie over veiligheid
De vondst van de 15-jarige waaghals deed de discussie over veiligheid in de luchtvaart in Amerika oplaaien. Volgens de Amerikaanse autoriteiten kon de middelbare scholier ongezien over het hek klimmen van het vliegveld in San Jose en koos hij het eerste vliegtuig uit dat hij zag; een Boeing 767 op weg naar het eiland Maui.

Veiligheidsdiensten onderzochten nu hoe de jongen langs de beveiliging kon komen, inclusief hekken,  videocamera's, speurhonden en politieagenten. Volgens een woordvoerder van de luchthaven in San Jose had niemand de jongen in het donker opgemerkt.