VIDEO. Plotselinge uitbarsting hoofdkrater van Siciliaanse vulkaan Etna: problemen voor vliegverkeer

De Etna vertoont opnieuw activiteit. Op de flank van de vulkaan is het tot een uitbarsting gekomen van een van de vijf hoofdkraters, op 3300 meter hoogte. De Etna is een vulkaan aan de oostkant van het Italiaanse eiland Sicilië, in de provincie Catania. De uitbarsting leidt tot problemen voor het vliegverkeer op Sicilië. Tot nu toe is er geen sprake van gewonden. 

“De eruptie vond plaats op de flank van de vulkaan. Het is de eerste laterale uitbarsting in tien jaar tijd, maar ze lijkt ongevaarlijk”, zo legt vulkanoloog Boris Behncke van het Italiaanse geofysisch en vulkanologisch instituut (INGV) uit. Volgens het INGV werden deze ochtend meer dan 130 seismische schokken waargenomen. De krachtigste had een magnitude van bijna 4 op de schaal van Richter. Die schokken gingen gepaard met een verhoging van de vulkanische activiteit, die rond 12.00 uur leidde tot een enorme aswolk die werd uitgestoten door de betrekkelijk nieuwe zuidoostelijke krater van de zeer actieve vulkaan. Waarschijnlijk zat er ook lava tussen de aswolk maar door de beperkte zichtbaarheid was dat niet te zien. In de namiddag daalde de activiteit.

Sinds begin april 2016 hebben wetenschappers een geleidelijk verhoging van eruptie-activiteiten in het hoogste deel van de vulkaan geregistreerd.

Er is een bijzonder hoge seismische activiteit geregistreerd van de Etna. Lava en assen worden uitgespuwd.
AP Er is een bijzonder hoge seismische activiteit geregistreerd van de Etna. Lava en assen worden uitgespuwd.

Luchtverkeer gedeeltelijk afgesloten 

Het internationale vliegveld van Catania ligt 60 kilometer ten zuiden van de Etna. De uitstoot van aswolken leidt tot problemen voor het vliegverkeer op Sicilië. Zo werd, door de slechte zichtbaarheid, een groot deel van het luchtverkeer rond de vulkaan gesloten. Aan het eind van de middag verbeterde de situatie en besloten de luchtverkeersleiding en de directie op de luchthaven Catania-Fontanarossa slechts vier aankomsten per uur toe te laten. De vliegtuigen die zouden moeten opstijgen hebben dan weer te maken met enorme vertragingen. 

De Etna is met 3.330 meter de hoogste vulkaan in Europa. Het is een van de actiefste vulkanen van de wereld.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Reginald Vandevivere

  Joris... Tenerife is Spanje dus...

 • Joris Thijs

  frans vermeiren, je heb beter moeten opletten tijdens de lessen aardrijkskunde. De teide op Tenerife is hoger maar behoort niet tot Europa maar wel tot Afrika.

 • maria verstreken

  ben er in februari nog bovenop geweest:toeristische kermis ,vol eetkraampjes lavastromen wél indrukwekkend

 • christianne bruyland

  en toch zijn de omwonenden het gewoon, om met het gevaar rekening te houden, spijtig dat toeristen deze momenteel niet kunnen gaan beklimmen, het is de moeite waard

 • Jenny Donné

  Ondertussen aardbeving in Catania ..heb daar vrienden wonen..4,3op de schaal v richter..