VIDEO. Pakistan verspreidt beelden van Indiase duikboot “die territoriale wateren wilde binnendringen”

De Indiase onderzeeër zou Pakistaanse territoriale wateren genaderd hebben.
AP De Indiase onderzeeër zou Pakistaanse territoriale wateren genaderd hebben.
De Pakistaanse marine heeft naar eigen zeggen een Indiase onderzeeër verhinderd de territoriale wateren binnen te dringen. Met het oog op het vredesinitiatief van de regering in Islamabad werd enkel een waarschuwing gegeven, klinkt het in een mededeling vandaag. Het incident zou gisteren al hebben plaatsgevonden.

De spanning tussen de twee nucleair bewapende landen was opgelopen nadat op 14 februari veertig Indiase veiligheidstroepen bij een bomaanslag in het Indiase deel van Kasjmir sneuvelden. De Pakistaanse jihadistische groepering Jaish-e-Mohammed had de aanslag opgeëist. India beschuldigt Pakistan ervan niet doeltreffend genoeg op te treden tegen de terroristen op zijn grondgebied.

Sinds de onafhankelijkheid van het voormalige Britse India en de opdeling van India en Pakistan in 1947, claimen beide landen Kasjmir voor zichzelf. Ze controleren nu elk een deel. De twee kernmachten hebben al twee oorlogen over het betwiste gebied gevoerd.

Bombardementen

Vorige dinsdag voerde de Indiase luchtmacht voor het eerst sinds 1971 bombardementen uit op Pakistaans gebied. Pakistan haalde naar eigen zeggen twee Indiase gevechtsvliegtuigen neer. Een Indiase piloot die werd gevangen genomen, werd vrijdag aan de Indiase autoriteiten overgedragen. 

De Pakistaanse regeringspartij sloot zich inmiddels aan bij een campagne op de sociale netwerken, die premier Imran Khan voordraagt voor de Nobelprijs van de Vrede. De regeringsleider probeert op een verstandige manier de spanningen met India af te bouwen, klinkt het als motivering.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Victor Munster

  Ben het eens met Michel. Is weinig stiekem; eerder provocerend. Of misschien de weg kwijt en vlug eens de persicoop opsteken om een sterretje te schieten of een satelliet signaal (GPS) op te vangen?

 • Steven Berkmans

  Febe Chapin, India wordt al sindsdien 1993 aangevallen door terroristen uit Pakistan. India is al tientallen keren door Pakistanen aangevallen. Het werd tijd dat India zich verdedigden.

 • Ronald Polutnik

  Het gaat daar wel escaleren , want het is wat stil geworden aangaande de oorlogen in de wereld .

 • Febe Chapin

  India moet echt stoppen met zijn provocaties tegen Pakistan! Dat is onverantwoord gedrag van een land met kernwapens en in een regio van miljarden mensen.. Het is véél te gemakkelijk om heel Pakistan te beschuldigen van een aanslag. Dit is al het 2de keer dat Pakistan zich heeft weerhouden om de situatie te kalmeren. Ze hadden het recht om zich te verdedigen op andere manieren...

 • michel De Blay

  Een duikboot die met de periscoop boven vaart, is niet direct van plan om stiekem ergens naartoe te varen hé.