VIDEO. Opnieuw ophef rond politiegeweld in de VS: agenten slaan hoofd van 15-jarige hard tegen de grond en kloppen nog na

Still
Een 15-jarige die door de politie met pepperspray wordt bewerkt, hard met zijn hoofd tegen de grond wordt geduwd en ook nog eens meppen op zijn kop moet incasseren... Het hoeft niet te verbazen dat de VS opnieuw in de ban is van politiegeweld.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In een nu virale video van het incident van eerder deze maand is te zien hoe twee agenten uit Broward County, Florida, een zwarte jongen van 15 jaar ongemeen hard lijken aan te pakken.

Vechtpartij

De twee agenten waren die donderdag aan het patrouilleren bij een winkelcentrum in Tamarac, waar een dag eerder een vechtpartij was uitgebroken tussen jongeren. Volgens de agenten leek het erop dat het ook die avond tot een gevecht zou komen. 

Ze kwamen tussenbeide en terwijl de menigte zich begon te verspreiden, sloegen ze een tiener in de boeien. Die was betrokken geweest bij de onlusten van woensdag en mocht helemaal niet in de buurt van het shoppingcentrum komen. 
Op beelden van het incident is te zien hoe de tiener op de grond ligt. Door de duw van de politie naar die positie was de gsm van de knul uit zijn broekzak gevallen. 

Gevallen telefoon

Het is dan dat de 15-jarige Delucca Rolle – in rode top – in beeld komt. In video’s is te zien hoe de tiener zich bukt om de gevallen smartphone van de jongeman op te pakken. Maar dat wil de politie niet zomaar laten gebeuren. Eén van de agenten duwt hem weg en haalt dan zijn bus pepperspray boven. Hij spuit recht in het gezicht van de 15-jarige.

Terwijl de jongen met zijn handen in zijn gezicht weg strompelt, wordt hij vastgegrepen en hard tegen de grond gewerkt. Een andere agent schiet te hulp, hij knalt het hoofd van de tiener hard op de grond. En hij slaat ook nog eens hard met zijn vuist. De versufte 15-jarige krijgt vervolgens handboeien om, zijn gezicht hangt vol bloed.

Still

“Snel handelen”

In een politierapport schrijft de kloppende agent dat hij handelde “uit schrik”, omdat de twee agenten in de minderheid waren tegenover “de grote groep leerlingen”, die “schreeuwden, ons bedreigden en omsingelden”. “Ik moest snel handelen, want anders zou ik aangevallen worden of zou een andere leerling misschien de wapens van mijn riem of vest proberen te pakken”, schrijft de politieman. “Bovendien nam de jongeman in het rood een agressieve houding aan. Hij balde zijn vuisten.” En dus werd de geweldkaart getrokken. “Ik sloeg de jongen op het hoofd als een afleidingstechniek om zijn rechterhand van onder zijn gezicht uit te halen”, luidt het verder nog. 

Neus gebroken

Uiteindelijk werd de tiener gearresteerd en na verzorging in het ziekenhuis naar een jeugdgevangenis gestuurd, op beschuldiging van het aanvallen van een agent en verzet bij zijn arrestatie. Hij verscheen de dag daarna voor de jeugdrechter en werd vrijgelaten. De aanklachten tegen hem zijn inmiddels ingetrokken. Volgens zijn moeder heeft Delucca een gebroken neus opgelopen. Zij hoopt dat de agenten verantwoording moeten afleggen voor hun daden.

Clintina Rolle, moeder van Delucca Rolle, reageerde emotioneel tijdens een persmoment met haar advocaat over het gewelddadige incident met haar zoon.
AFP Clintina Rolle, moeder van Delucca Rolle, reageerde emotioneel tijdens een persmoment met haar advocaat over het gewelddadige incident met haar zoon.

De beelden van het geweld zorgen in ieder geval voor veel commotie op de sociale media, waarbij de teneur vooral shock is over het “overdreven politiegeweld”. 

Onderzoek

Ook de burgemeester van Broward, Mark Bogen, noemt het gedrag van de agenten “schandelijk” en “onacceptabel”. “Die agent die op de scholier sprong en diens hoofd tegen de grond beukte, moet meteen ontslagen worden. Er is geen excuus voor een agent om een tiener zo te kwetsen. Hij lag op de grond en verzette zich niet.” Dat de andere agent zo snel pepperspray gebruikte, kan er bij de burgemeester ook niet in.

Volgens de sheriff van Broward County is een “diepgaand onderzoek” ingesteld naar het gedrag van de agenten. In eerste instantie moesten de twee het na het incident houden bij enkel administratief werk, intussen zijn ze officieel geschorst.

Advocaat Benjamin Crump stelt dat de agenten valse beschuldigingen - waarvoor de jongen aldus niet zal worden vervolgd - hebben geuit om hun eigen acties te rechtvaardigen. De familie is blij dat er beelden van het politiegeweld werden gemaakt en hoopt dat de agenten ontslagen worden.
AFP Advocaat Benjamin Crump stelt dat de agenten valse beschuldigingen - waarvoor de jongen aldus niet zal worden vervolgd - hebben geuit om hun eigen acties te rechtvaardigen. De familie is blij dat er beelden van het politiegeweld werden gemaakt en hoopt dat de agenten ontslagen worden.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Hendrik Somers

    In een fractie van een seconde en in een ooghoek moet je kunnen beslissen of het een smartphone of een wapen is. Die jongen is op dat moment als een extra bedreiging en dusdanig aangepakt. Had hij gewoon blijven toekijken, had hij niks voorgehad.

  • Marc Geerts

    Zijn van die cowboys die thuis onder de sloef liggen en op hun werk hun frustratie uitwerken. Zielige nietsnutten.