VIDEO. Ophef over hoe Franse politie scholieren arresteert: “Vernederend”

Tientallen scholieren moesten geknield blijven zitten, met hun handen op hun hoofd. Een agent filmde de arrestatie. "Kijk eens hoe braaf ze zijn", zegt hij.
RV Tientallen scholieren moesten geknield blijven zitten, met hun handen op hun hoofd. Een agent filmde de arrestatie. "Kijk eens hoe braaf ze zijn", zegt hij.
In Frankrijk is ophef ontstaan over de arrestatie van tientallen scholieren, gisteren tijdens een protestactie in de buurt van Parijs. Videobeelden tonen tientallen jongeren, geknield en met geboeide handen op het hoofd of achter de rug. “Vernederend”, klinkt de kritiek. De jongsten onder hen zouden amper 12 jaar zijn.

Sinds maandag protesteren in heel Frankrijk scholieren en studenten tegen de hervormingen in het onderwijs. Gisteren werden daarbij in de buurt van Parijs een 150-tal scholieren opgepakt. Het ging vooral om jongens en meisjes die in de omgeving van een middelbare school in Mantes-la-Jolie hadden geprotesteerd. De arrestatie werd vermoedelijk door een agent gefilmd. “Kijk eens hoe braaf ze zijn”, zegt hij. “We zullen het aan hun leraars laten zien. Dit hebben ze wellicht nog nooit gezien.”

Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner gaf al uitleg. “Dit zijn choquerende beelden, maar we bevinden ons in een klimaat van buitengewoon geweld. Volgens hem waren sommige jongeren gewapend met ijzeren staven en stenen. Bij de relletjes die aan de arrestaties vooraf gingen, waren al twee voertuigen uitgebrand. Een politiecommissaris van Mantes-la-Jolie zegt dat ze volgens de procedure werden aangehouden. “De politie wilde een ongecontroleerd proces stoppen”, vertelde hij aan persagentschap AFP.

AFP

Linkse politici veroordelen het optreden van de politie. “Niets kan deze vernedering van de minderjarigen rechtvaardigen”, tweette de voorzitter van de socialisten, Olivier Faure. De vroegere socialistische presidentskandidaat Benoît Hamon vroeg zich op Twitter af of geweld het enige antwoord is dat het politiek beleid kent.

Bekijk meer video’s van controversiële arrestaties:
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • george patrick martou

  het is toch eigenaardig en zeer treffend om te konstateren dat toen in Ukraïne de (zogezegde) volksopstanden ( Maidan) begonnen europa mee op de barrikaden stond om de ganse boel mee op te stoken (verstofzat) en tonnen geld gaf aan de staatsgreep/nieuwe president !! hier in Frankrijk zie ik geen europa te hulp komen, want dit is tegen de gevestigde nieuwe wereld orde natuurlijk !! niet tegen Rusland.

 • nicole degens

  Als ze de boel kunnen afbreken als volwassenen kunnen ze zo behandelt worden ook.

 • Frank Joos

  Dat is pas klasse.

 • Sam Bosmans

  Niks mis mee, zouden ze hier ook beter doen bij problemen .

 • Floris Nijs

  Moeten die gastjes van 12 jaar niet op de schoolbanken zitten?