Video onthult hoe ferrykapitein eerst zichzelf redde

Ongeveer 50 minuten na het eerste telefoontje naar de kustwacht zaten kapitein Lee Joon Seok en zeven crewmembers in de eerste reddingsboot. Lee had enkel zijn ondergoed en een trui aan toen hij het schip verliet.
Youtube Ongeveer 50 minuten na het eerste telefoontje naar de kustwacht zaten kapitein Lee Joon Seok en zeven crewmembers in de eerste reddingsboot. Lee had enkel zijn ondergoed en een trui aan toen hij het schip verliet.
Ruim twee weken nadat de veerboot Sewol is gezonken, heeft de Zuid-Koreaanse kustwacht videobeelden vrijgegeven waarop te zien is hoe kapitein Lee Joon Seok (69) als één van de eerste de zinkende ferry verlaat. Honderden mensen, waaronder veel scholieren die op schoolreis waren, kwamen om het leven.

Op de beelden is te zien hoe de kapitein enkel in zijn ondergoed en een trui aan over de reling van het schip klautert en op de reddingsboot stapt. Lee en de bemanningleden wordt aangewreven dat ze zich niet om het lot van de 476 passagiers hebben bekommerd en vroegtijdig het schip hebben verlaten.  

Alle bemanningsleden die verantwoordelijk waren voor de besturing van het schip zitten ondertussen in de cel. Lee Joon Seok wordt van vijf zaken verdacht, waaronder het verlaten van het schip, nalatigheid, het veroorzaken van letsel en het feit dat hij geen andere schepen om hulp heeft gevraagd.

Er zijn voorlopig 187 lichamen geborgen, 115 mensen worden nog vermist. Slechts 174 van de in totaal 476 opvarenden konden gered worden.

Kapitein Lee Joon-seok een week na de ramp.
AP Kapitein Lee Joon-seok een week na de ramp.