VIDEO. Nog geen duidelijkheid over wanneer poging ondernomen wordt om voetballertjes uit grot te krijgen

Kinderen spreken in nieuwe video hun dank uit en stellen zich voor

Intussen is er een nieuwe video vrijgegeven waarin de kinderen in de grot zich voorstellen, hun redders bedanken en zich kort tot hun familie richten. De video eindigt met enige hilariteit wanneer een jongen op het einde zegt dat hij werd overgeslagen tijdens de voorstelronde, waarop iedereen in lachen uitbarst.
AP Intussen is er een nieuwe video vrijgegeven waarin de kinderen in de grot zich voorstellen, hun redders bedanken en zich kort tot hun familie richten. De video eindigt met enige hilariteit wanneer een jongen op het einde zegt dat hij werd overgeslagen tijdens de voorstelronde, waarop iedereen in lachen uitbarst.
Op een langverwachte persconferentie hebben de Thaise autoriteiten laten weten dat er nog geen duidelijkheid is over het moment waarop duikers de groep voetballertjes en hun coach zullen proberen te redden uit de grot waar ze nu al tien dagen vastzitten. 

Er heerste eerder op de dag onduidelijkheid of er vandaag al een poging ondernomen zou worden, aangezien de moessonregens in aantocht zijn. Eerder was er sprake van de kinderen nog een aantal maanden lang in de grot van voedsel te voorzien en hen intussen duiklessen te geven. 

De kinderen, die niet kunnen zwemmen, hebben intussen onder begeleiding van een duiker in de grot geoefend met duikmaskers, maar zijn nog niet het water in geweest. De Thaise autoriteiten hebben nog steeds niet besloten of het haalbaar is om de kinderen snel uit de grot te halen, aangezien dat een 2,5 kilometer lange duiktocht behelst in zelfs voor specialisten zeer moeilijke omstandigheden.

"Extreem gevaarlijk"

De optie om de kinderen en hun coach tot na het moessonseizoen te laten zitten en al die tijd te bevoorraden, lijkt vooralsnog dan ook niet van tafel geveegd. Experts hebben gewaarschuwd dat het "extreem gevaarlijk" is om de groep in deze condities met het hoge waterpeil proberen te verplaatsen.

Een poging om een telefoon de grot in te krijgen om de kinderen met hun ouders te laten spreken, is mislukt doordat het water de kabel beschadigd heeft.

Nieuwe video

Intussen is er een nieuwe video vrijgegeven waarin de kinderen in de grot zich voorstellen, hun redders bedanken en een voor een zeggen dat ze "in goede gezondheid verkeren". De kinderen lijken kalm te zijn en de video eindigt met enige hilariteit wanneer een jongen op het einde zegt dat hij werd overgeslagen tijdens de voorstelronde, waarop iedereen in lachen uitbarst.

Een jongetje begroet leden van het reddingsteam.
REUTERS Een jongetje begroet leden van het reddingsteam.

"Ik ben erg opgewonden, zeer gelukkig", zegt de moeder van een van de jongens na het zien van het filmpje.

Intussen is al meer dan 120 miljoen liter water weggepompt uit de grot, die dag en nacht wordt leeggepompt. Ondanks dat er meer water uitgepompt wordt, dan dat er bijkomt, is het waterniveau in de grot nog niet gezakt.

Police stand guard near the Tham Luang cave complex, as members of an under-16 soccer team and their coach have been found alive according to local media, in the northern province of Chiang Rai, Thailand, July 4, 2018. REUTERS/Soe Zeya Tun
REUTERS Police stand guard near the Tham Luang cave complex, as members of an under-16 soccer team and their coach have been found alive according to local media, in the northern province of Chiang Rai, Thailand, July 4, 2018. REUTERS/Soe Zeya Tun20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • George Verbeek

  Die grotten waren kurkdroog, die jongens zijn daar in gewandeld, deden dit regelmatig trouwens en kennen het daar. Echter begon het regenseizoen en liep het onder, waardoor ze 4 km ver moesten doorlopen. Regenseizoen duurt nog minstens 4 maanden, dus wachten tot het water weer wegtrekt kan, maar wordt wel lang. Kilometers duiken in het donker, met stukken waar je echt moet wringen wordt moeilijk en gevaarlijk. Grondwater wegpompen proberen ze, maar komt even snel terug als ze pompen.

 • Christiaan Goethals

  Wie weet wat??? blijkbaar.....weinigen.

 • Will Decat

  de coster, rustig aan, het idee is nog zo slecht niet. Mensen die brainstormen vinden dikwijls ongewone maar uitstekende oplossingen. Dus graag ook een beetje nadenken vooraleer zo heftig te reageren. Zou dat lukken of gaat dat uw petje te boven?

 • Roberts Jones

  Zonder buitenlandse hulp staat Thaïland redelijk machteloos want alles is daar schijn.

 • pat coens

  met al die onnozele commentaren hier , een duikboot , plastiek zak jullie hebben veel fantasie , laat die mensen hun werk doen die weten heus wel wat e doen ,het is zelfs te smal voor een persoon door te krijgen ze moeten de duikflessen afdoen ,zo smal is het ,4km lang en op sommige plaatsen 30m diep dus hou jullie zever voor u ,ze komen er heus wel uit er zijn dokters bij en de seals dat zijn getrainde mensen