VIDEO. Nieuwe beelden tonen allesverwoestende testen met atoombommen uit 1953

Een van de voertuigen wordt weggeblazen door de luchtverplaatsing.
Atomcentral Een van de voertuigen wordt weggeblazen door de luchtverplaatsing.
Nieuwe beelden tonen de állesverwoestende kracht van een atoombom, van dichtbij en in hoge resolutie. Het gaat om vier atoomtests die in 1953 in de Amerikaanse staat Nevada werden uitgevoerd.

YouTuber atomcentral haalde het filmpje van de Amerikaanse Federal Civil Defense Administration vanonder het stof en stuurde de gerestaureerde HD-beelden deze week de wereld in.

In de video zijn proeven met kernbommen van 32 kiloton te zien, later ‘Dirty Harry’s’ genoemd, en meer bepaald de schade die de ontploffingen aanrichten. 

Zo wordt getoond hoe de verf van twee auto’s en een bus door de hitte ogenblikkelijk verschroeit. Meteen daarna worden de voertuigen zelf ook weggeblazen als gevolg van de enorme luchtverplaatsing na de ontploffingen. Eveneens een tent moet eraan geloven.

Op de site in Nye County, in het zuiden van Nevada, werden na WOII tussen 1951 en 1992 in totaal 928 nucleaire tests uitgevoerd, waarvan de meeste explosies ondergronds plaatsvonden.

Tot op vandaag is de VS het enige land dat ooit een kernwapen heeft ingezet tegen een vijandige natie. Dat gebeurde op 6 en 9 augustus 1945 in de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Zo’n 135.000 mensen kwamen daarbij om.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • robert dumortier

  Ik twijfel aan de echtheid van de beelden ze tonen hier wat de hitte eerst doet en dan de kracht uitwerking maar je ziet de verpulvering van de verf van de auto's maar hun banden blijven geheel en de tent verbrand en de touwen blijven on beschadigt.

 • Eddy Vermeulen

  Je moet eens googelen naar de tsar bomba, ze doen met zulke bommen onze aarde kapot.

 • Marc Saerens

  Geen paniek in België, zoals bij het nucleaire ongeval in Tchernobyl, ging de radioactieve wolk aan ons voorbij op een mirakuleuze manier. Aan de Duits-Belgische grens splitste de wolk in twee en boven de Noordzee kwam ze terug bijeen, voilà, België gered !!!

 • Ben Van Vlaenderen

  moesten ze die energie en technologie nu eens kunnen gebruiken voor iets nuttigs ipv vernieling dan zou deze wereld er veel mooier uit gezien hebben maarja de mensheid dood blijkbaar liever zen eigen soort voor godsdienst en olie...

 • Andrew Clossus

  de banden smelten ook, er is een reden waarom deze bommen niet meer gebruikt wordt in oorlogen.