VIDEO. Man vraagt demente vader muziekstuk te spelen dat hij jaren terug componeerde. Resultaat ontroerde al meer dan 2,5 miljoen kijkers

Paul Harvey (79) aan de piano.
Twitter Paul Harvey (79) aan de piano.
Een Britse man heeft op Twitter een aangrijpend filmpje gedeeld. Op de beelden is te zien hoe Nick Harvey aan zijn demente vader Paul (79) vraagt om een muziekstuk te spelen dat hij tientallen jaren geleden componeerde. Nadat de oude man eerst stamelt dat hij het zich niet herinnert, zet hij zijn vingers toch op de toetsen van de piano. Wat volgt, heeft sinds zondag al meer dan 2,5 miljoen mensen ontroerd. Inclusief enkele internationale muzieksterren.

Het was al een jaar geleden dat Paul nog bij zijn zoon thuis was geweest. Hij had in het ziekenhuis gelegen en Nick had hem zondag uitgenodigd om nog eens bij hem te komen lunchen. Toen hij binnenkwam, ging de voormalige componist en concertpianist recht op de piano af.

Kansen

Hij ging zitten en speelde een klassiek stuk. Nick nam het op met zijn smartphone. “Ik wist niet hoeveel kansen ik nog zou krijgen om hem op te nemen terwijl hij zo speelde”, vertelde de man – ook een componist – achteraf aan de Amerikaanse krant The Washington Post.


Vervolgens vroeg Nick aan zijn vader om Where’s the Sunshine te spelen, een stuk dat Paul in de jaren 80 componeerde voor een productie op de school waar hij werkte. “Nee”, stamelt de man aanvankelijk op de beelden, “ik ben het vergeten”. Toch zet hij zijn vingers op de toetsen. En begint hij te spelen. Vloeiend.

Nick deelde het opmerkelijke filmpje op Twitter en getuigde over de dementie die zijn vader in de greep houdt. “Soms glijdt hij een andere wereld in en heb ik het gevoel dat ik hem kwijtraak. Hij is echter nooit zo helder als wanneer hij piano speelt”, vertelde de man.

Toevluchtsoord

Het ontroerende filmpje werd meteen opgepikt en in een dag tijd meer dan 2 miljoen keer bekeken. Tienduizenden mensen liketen de beelden en lieten in de commentaren weten dat ze het prachtig vonden. Onder hen ook James Corden en zangeres Emeli Sandé. “Bedankt om dit persoonlijke moment te delen”, twitterde die laatste. “De compositie van je vader is prachtig. Terwijl ik naar hem luister, word ik herinnerd aan de helende kracht van muziek en het toevluchtsoord dat die kan bieden. Liefs voor je vader en je familie en alle anderen die lijden aan dementie.”

Nick liet gisteren nog weten dat zijn vader “enorm aangedaan” was door de enorme respons die hij op het filmpje kreeg en dat hij iedereen graag wil bedanken voor de lieve woorden. “Ik ben heel blij dat iets dat ik zelf geschreven heb, zo’n effect heeft”, aldus Paul nog bij het nieuwsagentschap PA. “Ik ben niet meer van de jongste en het toont aan dat het op om het even welk moment in het leven kan komen.”

Het verhaal zou trouwens nog een extra vervolg kunnen krijgen. Een toonaangevend Brits producer liet op Twitter al weten dat hij met plezier het nummer wil opnemen en uitbrengen. Eventueel in samenwerking met de Britse Alzheimervereniging, die dan de opbrengst zou krijgen.

Positieve invloed

Het is bekend dat muziek een positieve invloed heeft op dementiepatiënten. Het is een van de laatste dingen in het brein die verdwijnen, volgens het kenniscentrum voor ouderenzorg Zorg voor Beter. Soms wordt muziek ook als therapie gebruikt om hun sociale vaardigheden en hun emotionele toestand te verbeteren. Vaak maakt muziek herinneringen en verhalen los, ook bij patiënten die in een vergevorderd stadium zitten.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Philomena Vanderweyen

  Een heel mooi verhaal,desondanks die vreselijke ziekte kunnen ze toch nog mooie momenten beleven,wens hen die dan ook nog gedurende vele jaren.

 • Robert Van Damme

  Een ontroerend mooie melodie .....

 • Ivan Gabriels

  Mooi!Muziek niet alleen goed voor de geest,maar muziek verbind mensen.

 • christine van dessel

  ontroerend .....prachtig . Wat moet dat die lieve man een fijn gevoel geven .