VIDEO. Lawine sleurt verscheidene skiërs mee in Zwitserland, reddingsactie volop bezig

Twitter
Op een skipiste in het populaire Zwitserse ski-oord Crans-Montana heeft een lawine vanmiddag verscheidene mensen meegesleurd. Dat meldt de politie van het Zwitserse kanton Wallis. Voorlopig zijn er vier gewonden teruggevonden. Eentje is er erg aan toe. 

Meer dan 240 mensen, onder wie ook soldaten, werken mee aan de zoek- en reddingsactiviteiten die blijven aanhouden, aldus het hoofd van de reddingsoperatie, Christian Varone.  Daarnaast worden er acht reddingshelikopters en enkele lawinehonden ingezet. 

Beelden van de plaats van het onheil tonen het indrukwekkende spoor dat de lawine achterliet. In totaal zouden er volgens de Zwitserse openbare omroep RTS tien tot twaalf skiërs begraven liggen onder de sneeuw. Dat meldt de omroep op gezag van de lokale nieuwssite Le Nouvelliste. Een lokale hulpverlener zei dan weer dat het aantal slachtoffers kan oplopen tot vijftien. 

Ingewikkelde reddingsoperatie

Het incident zou om 14.15 uur gebeurd zijn in de sector Plaine-Morte, die tot 3.000 meter hoog gaat. Het is het hoogste gebied van het skistation waar skiën mogelijk is, en de sneeuw zou er zeer compact zijn, wat de reddingsacties bemoeilijkt. 

Klein lawinegevaar

Op een schaal van 1 tot 5 was het risico op een lawine als 2 ingeschaald. Dat er zich een lawine op een gemarkeerde piste voordoet is zeer zeldzaam want zo een natuurgeweld treft meestal zones buiten een piste. 

Crans-Montana ligt in het kanton Wallis (Valais) in de Zwitserse Alpen. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.