VIDEO. IS geeft beelden vrij die prevelende terroristen zouden tonen vlak voor aanslagen Sri Lanka

Dit zijn volgens IS de daders van de terreuraanslagen in Sri Lanka.
Twitter Dit zijn volgens IS de daders van de terreuraanslagen in Sri Lanka.
Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen in Sri Lanka waarbij meer dan 300 mensen omkwamen. De terreurbeweging deed dat via haar persbureau Amaq. Ze publiceerde ook een foto van de vermeende daders en een filmpje waarop die te zien zouden zijn terwijl ze zich voorbereiden. Verder werden geen bewijzen gegeven.

“De daders van de aanslagen eergisteren die inwoners van landen van de (anti-IS-)coalitie en christenen in Sri Lanka viseerden, zijn strijders van IS”, klinkt het in de mededeling.

Harald Doornbos, journalist in het Midden-Oosten, deelde daarop via een Twitterbericht de foto van de vermeende daders. Ook die foto werd vrijgegeven door het persagentschap van IS. 

De Sri Lankaanse autoriteiten denken dat de radicaal-islamitische National Thowheeth Jama’ath (NTJ) - de middelste man op de foto - achter de aanslagen zit. Die zou wel hulp vanuit het buitenland hebben gehad. 

Aanslag in vierde hotel nipt vermeden

Volgens bronnen dicht bij het onderzoek zou een aanslag op een vierde hotel vermeden zijn. Twee broers - beiden twintigers - speelden een sleutelrol bij de aanslagen. Ze lieten zich ontploffen in Colombo, de ene in het Cinnamon Grand Hotel, de andere in het Shangri-La. In de hoofdstad vond daarnaast een aanslag plaats in het hotel The Kingsbury, maar volgens de bronnen stond ook nog een vierde hotel in dezelfde buurt op de doelwittenlijst van de terroristen.

Behalve in hotels vonden er zondag ook zelfmoordaanslagen plaats in kerken in Colombo, Negombo en Batticaloa en in een woningcomplex in de hoofdstad. In totaal vielen er meer dan 320 doden.

(Lees verder onder de foto)

Een militair houdt de wacht voor de St Anthony's Kerk in Kochchikade in Colombo.
Getty Images Een militair houdt de wacht voor de St Anthony's Kerk in Kochchikade in Colombo.

Vergelding

De viceminister van Defensie van Sri Lanka Ruwan Wijewardene zei eerder voor het parlement dat er wordt van uitgegaan dat de aanslagen zondag werden gepleegd door een “extreme islamitische groepering”. De aanval wordt gezien als “vergelding voor de bloedbaden die Brenton Tarrant aanrichtte in twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. 

De aanslagen in Christchurch kostten medio maart het leven aan 50 mensen. Rechtsextremist Tarrant opende het vuur op gelovigen in twee moskeeën.
99 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • martine sprengers

  Dat zijn geen Sri Lankanen op die foto! Kijk maar eens goed naar hun handen, die zijn veel te bleek (die mensen hebben een donkere huid). Iedereen kan onder die vodden zitten en dan beweren dat IS deze wandaden opeisen. Maar zeker geen Sri Lankanen! Die foto is getrukeerd. Daarom waarschijnlijk hadden ze 2 dagen nodig om de aanslagen op te eisen.

 • John Verbeke

  En de hamvraag: waarom doen die gasten dat? Om ongelovigen uit te roeien? Nee, natuurlijk niet! Dan zouden ze een paar miljard mensen mogen vermoorden. De echte reden is om de haat voor islam aan te wakkeren. Waardoor niet-gelovigen moslims (nog meer) als derderangsburgers gaan behandelen. En die onderdrukte moslims dan te radicaliseren, zodat het tot een totale oorlog kan komen. Mensen die de hardste taal tegen IS uitspreken, zijn dus hun grootste ambassadeurs.

 • Lilli Debloem

  Die zijn zo laf... en dan geven ze een filmpje vrij en durven ze hun gezicht niet toonbaar te maken

 • chris delanghe

  In Belgie worden is dat soort uitschot "gekend" en worden deze psychopaten "goed gevolgd" door onze veiligheidsdiensten. Het "volgen" gebeurt verder in de beste omstandigheden door onze 5 regeringen. En uiteraard is er een vlekkeloze communicatie tussen de verschillende "interne landen". Het wordt tijd dat de moslims zelfs eens in actie schieten tegen dat crapuul en hen zelf aanpakken en vervolgen. Wat houd hen tégen ???? Dààr is het oorverdovend stil !!!

 • leetje van gorcum

  wel opvallend dat na een aanslag als deze, waar ook ter wereld, de poltite altijd binnen een paar uur al de eerste arrestaties al doet.