VIDEO. In dit zomerkamp leren Oekraïense kinderen hoe ze Russen moeten doden

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Geen voetbal- of tenniskamp voor deze Oekraïense kinderen. Wel een kamp georganiseerd door radicale nationalistische groeperingen, waar hen geleerd wordt hoe ze semi-automatische wapens moeten gebruiken. En hoe ze Russen kunnen doden.

Journalisten van het Amerikaanse persbureau AP hebben in juli het zomerkamp van radicale Oekraïense nationalisten kunnen bezoeken. Verstopt in de bossen in het westen van het land, slapen de kinderen in tenten. De meeste zijn jonge tieners, maar er zitten ook kinderen van amper acht jaar in de groep. In het midden van de nacht worden ze gewekt met het geluid van een granaat. Eens uit de tent, krijgen ze een AK-47 in de handen geduwd en wordt hen geleerd hoe ze het wapen moeten gebruiken.

In de groep zitten vooral jonge tieners, maar ook kinderen van amper acht jaar oud leren er schieten.
Screenshot AP In de groep zitten vooral jonge tieners, maar ook kinderen van amper acht jaar oud leren er schieten.

Separatisten

Het doel van het zomerkamp bestaat uit twee luiken. Ten eerste worden de kinderen getraind om hun land te verdedigen tegen de Russen en hun bondgenoten. Ten tweede willen de groeperingen met het kamp ook de nationalistische ideologie verspreiden.

Het is de bedoeling dat wanneer deze jongens en meisjes schieten, ze hun doelwit ook doden. “We richten onze wapens nooit naar mensen”, zegt instructeur Yuri “Chornota” Cherkashin tegen de kinderen. “Maar separatisten rekenen we niet als mensen, dus kunnen én moeten we hen raken.” 

De nationalisten in Oekraïne worden vaak beschuldigd van geweld en racisme. Toch spelen ze een belangrijke rol in het conflict van Oekraïne met Rusland. De nationalistische groeperingen hebben een goeie band met de Oekraïense regering. Eerder dit jaar heeft de minister van Jeugd en Sport nog zo’n 130.000 euro uitgetrokken om nationalistische zomerkampen voor jongeren te subsidiëren.

De jongeren leren niet enkel een AK-47 gebruiken, maar leren ook wat de nationalistische ideologie betekent.
Screenshot AP De jongeren leren niet enkel een AK-47 gebruiken, maar leren ook wat de nationalistische ideologie betekent.

Conflict

Het conflict tussen Oekraïne en Rusland is begin 2014 ontstaan nadat de toenmalige Oekraïense president Viktor Janoekovytsj was afgezet. Er werd een nieuwe parlementsvoorzitter aangesteld. De onrust die daarbij is ontstaan, zette zich ook voort op de Krim, waar de inwoners voornamelijk Russisch zijn en niet tevreden waren met de machtswissel in hoofdstad Kiev. 

De Russische president Poetin besloot de Krim - het schiereiland dat tot 1954 bij Rusland hoorde - in te nemen. Dat leidde tot hevige protesten in Oekraïne. In verschillende delen van het land zijn die protesten uitgemond in een gewapend conflict tussen pro-Rusland rebellen enerzijds en het Oekraïense leger anderzijds.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Vlad Cepes

  Kinderen begrijpen niet dat dit geen computerspel is (en hun ouders blijkbaar ook niet). Domheid is de ergste incarnatie van het kwade.

 • Peter Thys

  misschien eens over de grens of autonoom(veroverd) gebied gaan kijken misschien zijn ze daar vakantiekampen, daar leren ze misschien wel schieten met een BUK.Trouwens zijn de Russen nog altijd zo één raket kwijt (en niemand weet weet waar ze is echt waar,of zij willen het tenminste niet weten) Een tijdje geleden viel daar een vlieguig met 300 man zo maar uit de lucht !

 • daniel d'hulst

  hebben we gisteren geen oorlog herdacht ?

 • Roland De Smedt

  Als Poetin dat wil, staat hij op 3 dagen op de markt van Kiev. Maar dat doet hij niet want hij is niet oorlogszuchtig zoals de Amerikanen en hun nato vazallen, tenminste niet als de provocaties niet escaleren.... Met Hillary zou het al lang koekenbak geweest zijn, gelukkig is Trump aan de macht in dit verband.

 • patrick mostin

  Is da ni wat IS deed? Is dat niet gevaarlijk?