VIDEO. "Iedereen sloeg erop": massale vechtpartij na voetbalwedstrijd in Nederland

In Nederland is de voetbalwedstrijd tussen Lopik en Hilversum gisteren volledig uit de hand gelopen. Voetballers en vooral ook supporters gingen na afloop massaal met elkaar op de vuist.

Daarbij werd geslagen, gescholden en geduwd. Volgens getuigen hing er tijdens de wedstrijd, een duel in de nacompetitie van de derde klasse, al een sfeer van irritatie. Onder meer werden vier rode kaarten uitgedeeld, twee aan Lopik en twee aan Hilversum.

Ooggetuige

Directe aanleiding voor de vechtpartij zouden beledigende woorden aan het adres van de keeper van Hilversum zijn. Volgens diverse omstanders zou het zijn gegaan om racistische uitingen. Toen de keeper verhaal ging halen bij een Lopik-speler sloeg de vlam aan de pan. "Op dat moment sloeg iedereen erop", aldus een ooggetuige.  De politie moest eraan te pas komen om de vechtersbazen te scheiden. Maar ook op de parkeerplaats van het sportpark in Lopik gingen de onvriendelijkheden nog door. Lopik won de wedstrijd nipt met 1-0 en plaatste zich voor de finale van de nacompetitie.

Voorzitter Robbert Bakker van SV Lopik noemt het ‘zeer betreurenswaardig’ dat  er na afloop van de wedstrijd een vechtpartij ontstond. "We komen als bestuur morgenavond bij elkaar om dit te bespreken. Het is voor het eerst dat zoiets bij ons gebeurt. Je leest er vaak over in de media en dan hoop je maar dat het niet bij jouw club gebeurt. Heel jammer dat dit nu toch gebeurt."

Respect

Bakker wijst er op dat Lopik al jarenlang veel aandacht besteedt aan sportiviteit en respect, onder meer met een puntensysteem: scheidsrechters vullen na afloop van een wedstrijd op een kaartje punten in voor de sportiviteit en het gedrag van het SV Lopik-team dat ze net gefloten hebben. "Het eerste scoort daarin juist helemaal niet slecht, maar gemiddeld", zegt hij. 

Een woordvoerder van de politie kon vanochtend geen nadere informatie geven over het incident. "Onze inzet is beperkt gebleven", zegt ze. Voor zover Bakker weet is er door SV Lopik na afloop geen aangifte gedaan tegen personen. Het bestuur van FC Hilversum kon vanochtend nog geen reactie geven, zo laat secretaris Coby van Wagtendonk weten.

Trainer Bertus van Schaik van Lopik noemt het incident ‘heel jammer’. "We balen er stevig van." Wat precies de aanleiding was weet hij niet. Dat een Lopikspeler de keeper van Hilversum beledigd zou hebben, kan hij niet bevestigen. "Bovendien, er wordt zoveel gezegd in het veld. Zij waren zelf ook aan het provoceren. En hun supporters waren een kwartier voor tijd al aan het ruzie zoeken."

AD22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pol Van den Berghe

  de supporters met het minste verstand maar ja wat wil je euforisch worden van mensen die de bal wegschoppen om er daarna terug achter te lopen.

 • Peter Simons

  Tja, voetbal is nu éénmaal de sport van de marginalen !

 • Joseph Van de Perre

  Sport verzacht de zeden.

 • Eric Van Dyck

  Voetbal, de massahysterie voor het crapuul !

 • Christine Laevers

  Fred Degret : voetbal is een feest voor het oog : de spierkracht, het dribbelen, de passen, de goals, de interactie ... ik vind tennis en atletiek saai. Het is jammer dat mensen zich zo gedragen, maar momenteel zijn er heel veel mensen die zich niet meer gedragen in alle aspecten en gelederen van de maatschappij. U hebt me wel opgewarmd voor de 14de!