VIDEO. Eigenaar van supermarkt worstelt minutenlang met gewapende overvaller, niemand helpt

Winkeleigenaar grijpt overvaller in Den Haag.
AD Winkeleigenaar grijpt overvaller in Den Haag.
Nederlander Erol Arik voelt zich geen held, is niet geschrokken, is ook niet bang. Zaterdag wist de eigenaar van supermarkt Yagmur in Den Haag een gewapende overvaller te overmeesteren. Hij baalt wel, en is boos tegelijk. Terwijl hij worstelde met de overvaller, staken omstanders geen hand uit.

Zaterdagavond rond half zeven stond er plots een gemaskerde man in de deuropening van zijn winkel aan de Van Zeggelenlaan in de Haagse wijk Laak. De man hield zijn arm gestrekt voor zich uit. Arik zag dat hij een wapen beet had. Toen de man vervolgens het pistool doorlaadde, wist hij hoe laat het was. 

Rollebollend op straat

“Ik stond hier’’, wijst Arik. “Die man, daar.’’ De Koerdische eigenaar wijst naar een plek een paar meter verder. Woorden heeft hij niet nodig om te duiden wat er daarna gebeurde. De stompende beweging die hij maakt, zegt genoeg. In plaats van bang te worden en te gehoorzamen, stormde hij zonder aarzeling op de overvaller af. Al rollebollend kwamen de twee op straat terecht.

Vanuit een woning boven de winkel filmt een vrouw de vechtpartij. Pas na enige tijd lijkt ze de ernst van de situatie te beseffen en belt ze de politie. Intussen passeren auto’s de twee vechtende mannen. Niemand stopt. Jonge mannen komen langs. Zeggen wat tegen de Koerdische supermarktuitbater, maar ook zij steken geen hand uit. 

Kwaad

Eentje raapt laconiek een fiets op. Zijn hulp bestaat eruit het wapen een stukje verder te schoppen. “Dat wilde die vent de hele tijd weer pakken’’, zegt Arik. Nog een man buigt zich over de twee vechtersbazen. Op de videobeelden is te zien dat Arik om hulp vraagt, want de overvaller geeft zich niet gemakkelijk over. 

Ik kan er gewoon niet bij. Ik ben daar aan het vechten. Ze doen niks

“Ik kan er gewoon niet bij. Ik ben daar aan het vechten. Ze doen niks. Ik dacht zelfs dat ze het wapen wilden stelen’’, zegt Arik kwaad. Hij is blij dat het filmpje is opgedoken. “Nu kan iedereen zien dat niemand wat doet.”  

In de boeien

Het filmpje duurt in totaal ruim vier minuten, dan arriveert de politie die de overvaller met bivakmuts in de boeien slaat. Het blijkt om een 22-jarige man te gaan zonder vaste woon- of verblijfplaats. 

Vorige week zaterdag was er ook al een overval in de Van Zeggelenlaan, in een supermarktje een paar meter verderop. Of het om dezelfde overvaller gaat, is niet bekend. De eigenaar van die winkel bevroor toen hij de man met het wapen binnen zag komen. “Mijn hoofd en mijn lichaam werkten totaal niet meer’’, zei hij. Hij gaf het geld uit zijn kassa mee. Nog altijd slaapt hij slecht, net als zijn vrouw en kinderen. “Het liefst zou ik de winkel verkopen. Dit is niet wat ik wil.’’

Bekijk ook:
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Mario Vandenbossche

    Allen te druk bezig met filmen met hun smartphone. Zou wel eens kunnen.

  • Marc Spandel

    Probleem is als, als je als voorbijganger twee, voor jou onbekende mannen ziet vechten, en één er van vraagt om hem te helpen... dan weet je toch niet of het de slechterik of de goeie is hé. Je kan dan even goed zonder het te beseffen de slechterik van dienst zijn!