VIDEO: Camerabeelden tonen moment waarop pijpbom ontploft in metro New York

De verdachte van de explosie in New York is een 27-jarige man uit Brooklyn.
rv De verdachte van de explosie in New York is een 27-jarige man uit Brooklyn.
Vanochtend rond 7u30 plaatselijke tijd ging er een bom af in Manhattan, bij het drukste busstation van de VS. Er vielen vier gewonden, onder wie de man die het explosief deed afgaan. De verdachte is volgens The New York Post geïdentificeerd als Akayed Ullah, een 27-jarige Bengalees die geïnspireerd is door IS. Ullah handelde naar eigen zeggen uit wraak.

Ullah zou volgens CNN een terroristische zelfmoordaanslag hebben willen plegen uit wraak voor de vier doden die in Palestina vielen, nadat Donald Trump Jeruzalem als hoofdstad van Israël had erkend.  Eerder had de politie gezegd dat Ullah de bombardementen in zijn thuisland wou wreken.

Ullah droeg vanochtend vroeg, vastgestript met velcro en ritssluitingen, een zelfgemaakte pijpbom op zijn lichaam, aan zijn rechterjaszak. De bom was 12 centimeter groot, amateuristisch in elkaar gestoken en verbonden met een batterijpakket. In de ondergrondse verbinding tussen het Port Authority busstation en een metrostation vlakbij Times Square kwam de bom tijdens de drukke ochtendspits - mogelijk vroegtijdig, zeker gedeeltelijk - tot ontploffing. Gelukkig zonder al te zware gevolgen: er vielen, naast de would-be zelfmoordterrorist, drie lichtgewonden die in zijn buurt stonden. 

Akayed Ullah.
New York City Taxi and Limousine Commission Akayed Ullah.

De geplande terreuraanslag is dus grotendeels mislukt. Bewakingscamera's konden het moment van de explosie filmen. Het is niet duidelijk of Ullah het geïmproviseerde low-tech explosief zelf tot ontploffing bracht dan wel dat het ongewild explodeerde. Hij raakte ook zelf niet levensgevaarlijk gewond, al waren zijn buik en handen er wel erg aan toe met brand- en snijwonden. 

Akayed Ullah woont in Brooklyn, volgens The New York Post, die hooggeplaatste politiebronnen aanhaalt. Ullah zou uit Bangladesh komen, maar al zeven jaar in de VS verblijven. Volgens zijn buren keek hij "altijd boos" en was hij erg asociaal. Hij was vroeger aangesloten bij de NYC Taxi en Limousine Commission, maar zijn licentie om met gehuurde wagens te rijden - niet met de bekende gele taxi's - was sinds maart 2015 vervallen. Volgens CNN is het niet duidelijk of hij daar überhaupt gebruik maakte van die licentie. Hij had nog altijd een geldige green card. Hij verklaarde de bom zelf te hebben gemaakt in het elektriciteitsbedrijf waar hij werkt. Hij zou geen directe banden met IS hebben, maar er wel door geïnspireerd zijn.

Volgens burgemeester Bill de Blasio is het incident sowieso "een poging tot terreurdaad".

AFP
Bill De Blasio, burgemeester van New York.
REUTERS Bill De Blasio, burgemeester van New York.66 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  Ik lees hier diverse keren: "Trump heeft gelijk dat hij deze mensen de toegang weigert". Nochtans staat Bangladesh niét op het lijstje van Trump, hoor! ;) Op die lijst staan enkel landen waarvan nog nooit een onderdaan een terreurdaad heeft gepleegd in de VS. Begrijpe wie kan dus!

 • Eddy DESMET

  Jammer dat die gewetenloze dader zijn aanslag overleefde. Dergelijke "mensen" dienen ondubbelzinnig veroordeeld te worden tot de doodstraf : voor dergelijke lui is een mensenleven waardeloos ... en hoe meer slachtoffers ze kunnen maken, hoe liever. Hoe kun je zo'n moordenaar nog ooit enig vertrouwen schenken ?

 • jessica rose

  @Nick pieckenick, ondankbare vlegel voor alles wat we voor ze doen? Onnozelaar. Die mensen werken voor hun geld net zoals de rest van ons en gezien het feit dat de meeste landen door ons zijn ingenomen geweest en geplunderd maakt deze statement al helemaal onbegrijpelijk. Nu dat houdt niet in dat ik vind dat hij de doodstraf verdient gezien het feit dat hij het in orde vond dat hij andere mensen mee het graf in kon trekken. Maar we konden dit verwachten na Trump zijn speech

 • Lucas Theophiel

  Zo n beest mag toch niet geholpen worden ? Laten creperen , hij wil alleen maar anderen doden ?

 • François Vande Wynckel

  Van mij mag hij verder leven, in een rolstoel en ze mogen hem eten geven met een lepeltje als voorbeeld voor andere liefhebbers. Hoeveel mensen, kinderen, ouders en ouderen hebben zij niet vermoord en verminkt. Daarom heb ik er geen medelijden mee.